Volledig scherm
Doesburg verwacht de komende jaren veel geld kwijt te zijn aan het vernieuwen van wegen. Veel meer dan gedacht. © Jan Ruland van den Brink

Doesburg vreest meer lijken in de kast: ook tekort voor vernieuwen wegen

DOESBURG - Doesburg vreest de komende jaren tussen de 100.000 en 1,5 miljoen euro extra kwijt te zijn aan het vernieuwen van wegen. Een fikse tegenvaller voor de gemeente, dat ook al een groeiend tekort heeft op het onderhoud van gebouwen. 

Wethouder Birgit van Veldhuizen spreekt over een uitdaging. De gemeenteraad van het Hanzestadje wordt direct na de zomer bijgepraat over het tekort. Om hoeveel extra geld voor wegen het exact gaat, is nu niet duidelijk. Er volgt nog een aantal doorrekeningen, vandaar dat de wethouder een flinke marge aanhoudt: 100.000 tot 1.500.000 euro. 

Verstouwen

Quote

Wij willen weten wat er fout is gegaan en hoe wij daarvan kunnen leren.

Wim Robbertsen

De raadsfractie van het CDA maakt zich zorgen en is niet blij. ,,Om dit zo te laten zweven terwijl we net een tegenvaller te verstouwen hebben gekregen op het onderhoud van gebouwen is wat ons betreft jammer”, meldt Wim Robbertsen.

Het college van burgemeester en wethouders van Doesburg meldde eind vorig maand nog trots dat er over 2018 ‘slechts’ 54.000 euro verlies is geleden, met name veroorzaakt door een stijging in de kosten voor jeugdzorg.’

Groot is echter ook het tekort op het onderhoud voor gebouwen; begin april 2019 opgelopen tot een bedrag van 375.388 euro. Verantwoordelijk wethouder Ellen Mulder trok haar conclusies en trad af. 

Robbertsen sluit niet uit dat er de komende tijd meer lijken uit de kast komen. ,,Deze tekorten zijn niet iets van de laatste maanden, maar het speelt al veel langer. De afgelopen jaren zijn er veel momenten geweest waarop ingegrepen kon worden. Dat is echter niet gebeurd.”

Analyse

Oppositiepartijen CDA, D66 en SP wilden een uitgebreide analyse van het college. Over hoe het tekort op het onderhoud van gemeentelijke gebouwen zo hoog heeft kunnen oplopen. Die analyse komt er niet, omdat de partijen geen meerderheid in de raad hebben, maar er volgt in september wel een commissievergadering waarin het onderwerp wordt besproken. Robbertsen: ,,Wij willen weten wat er fout is gegaan en hoe wij daarvan kunnen leren.”

Coalitiepartij VVD vindt een uitgebreide analyse niet noodzakelijk. Volgens fractievoorzitter Martin Korporaal zijn de antwoorden die ze hebben gehad op vragen aan het college voldoende. ,,Om er nu nog eens veel ambtenarenuren aan te besteden is wat ons betreft niet nodig”, meldt Korporaal. 

Opvolging Mulder

Wie de opvolger wordt van de in mei afgetreden VVD-wethouder Mulder is nog niet bekend. Korporaal laat wel doorschemeren dat er op dit moment door de coalitiepartijen wordt gesproken met een topkandidaat.

,,Een presentatiedatum kan ik nog niet noemen. We zullen eerst de gesprekken moeten afronden en ik wil ook geen valse verwachtingen scheppen. Maar zodra wij eruit zijn met de nieuwe wethouder, melden we dat direct.” 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers