Volledig scherm
Roeken nestelen graag in hoge bomen. © Arjan Gotink

Doesburg wil poepende en krijsende roeken naar de stadsrand

DOESBIRG - Doesburg wil iets doen aan de roekenoverlast in de stad. Maar wel op een diervriendelijke manier.

Hoe krijgt Doesburg de roek de stad uit? De vogel die met zijn gekrijs en gepoep al jaren voor overlast zorgt laat zich niet wegjagen.  De gemeente denkt na over nieuwe, diervriendelijke  maatregelen. ,,We moeten de rand van de stad aantrekkelijk maken voor de roek”, vertelt een gemeentewoordvoerster.

Wat Doesburg precies gaat doen, is nog niet bekend. Duidelijk is al wel dat wegjagen van de grote kraaiensoort niet veel helpt. ,,Het is een verhaal van de lange adem”, aldus de gemeentewoordvoerder. ,,We proberen de populatie niet groter te laten worden. Dat doen we bijvoorbeeld door oude nesten weg te halen. Maar de vogels laten zich niet verdrijven en komen elk jaar terug.”  

Al decennia overlast

Roeken zorgen al decennia voor overlast in het centrum van de Hanzestad. Elk jaar zijn er circa 400 nesten. De roeken poepen op graven op de algemene begraafplaats aan de Meipoortwal en geparkeerde auto’s in Beinum en andere wijken zitten regelmatig onder de bekende witte vlekken. Ook ergeren veel mensen zich aan het gekrijs van de vogels, die vaak in grote groepen leven. Doodschieten mag niet, omdat de roek een beschermde vogel is. 

Hoge bomen

Vooral de aanwezigheid van hoge bomen is belangrijk voor de roek. De vogel nestelt en overnacht in de dikke bomen. Hoe meer hoge bomen er staan, hoe meer roeken er vaak zijn. In en rond Doesburg staan veel hoge bomen, net als in de omliggende gemeenten overigens. ,,Het is een uitdaging de roeken te laten doen wat wij willen. Dat ze op de plekken nestelen waar ze voor de omgeving weinig overlast veroorzaken. Een lastig vraagstuk, maar het heeft onze aandacht”, aldus de gemeentewoordvoerster.

Liemers