Een ondergrondse afvalcontainer in de Doesburgse wijk Beinum.
Volledig scherm
Een ondergrondse afvalcontainer in de Doesburgse wijk Beinum. © Pim Roelofs/DG

Doesburger betaalt nu per afvalstorting en scheidt plots veel beter

DOESBURG - 50 kilo restafval minder per persoon. Dat is het resultaat van een nieuw afvalinzamelingssysteem in Doesburg. Inwoners betalen nu naast een vast tarief ook per afvalstorting en dat werkt; ze brengen hun vuil gemiddeld nog maar eens in de drie weken weg. 

Dat blijkt uit de evaluatie van de nieuwe manier van afvalinzameling. In de Hanzestad wordt het restafval sinds 1 januari 2019 verzameld in 51 ondergrondse containers.  Waardevolle grondstoffen als papier, gft (groente-, fruit- en tuinafval) en pmd (plastic-, metaal- en drankverpakkingen) worden aan huis opgehaald. Doesburgers betalen naast een vast bedrag nu ook per storting; ze hebben een pasje gekregen om de deksel van de container te openen. ,,Ik merk dat ik zorgvuldiger ga scheiden en dat ik dat mijn kinderen ook probeer bij te brengen. Het scheelt simpelweg geld”, geeft D66-raadslid en binnenstadbewoner Henk Westra toe.

Quote

We zijn heel goed bezig als Doesburg maar dat voelt de bewoner niet in zijn portemon­nee. Uiteinde­lijk moet je ook afval willen scheiden omdat het goed is voor ons milieu

Wim Robbertsen

Volgens CDA-raadslid Wim Robbertsen is dat laatste niet helemaal waar. Omdat het verwerken van afval steeds meer kost, betaalt een meerpersoons huishouden in Doesburg in 2020 gemiddeld liefst 79 euro meer. ,,We zijn heel goed bezig als Doesburg maar dat voelt de bewoner niet in zijn portemonnee. Uiteindelijk moet je ook goed afval willen scheiden omdat het goed is voor ons milieu”, aldus Robbertsen. 

Het college van Doesburg is tevreden met de resultaten tot nu toe. Van 132 kilo gemiddeld per persoon in 2018 naar 84 kilo in 2019.,,Dit voldoet ruim aan de landelijke doelstelling van 100 kilo per persoon per jaar. Inwoners van Doesburg hebben een scheidingspercentage van 78 procent en daarmee voldoen zij ruim aan de landelijke scheidingsdoelstelling van 75 procent”, zo laat een gemeentewoordvoerster weten.

Dumpingen

Dat de ondergrondse containers op een relatief korte afstand van elkaar staan draagt zeker bij aan het succes, vertelt binnenstadbewoner en Stadspartij Doesburg-voorzitter David van Sommeren. ,,Afval wegbrengen is een kleine moeite en wat ook meespeelt is dat veel afval gratis kan worden aangeboden bij de stadswerf. Een ritje loont”, zegt hij.

Punt van aandacht blijven de afvaldumpingen. Sommige mensen plaatsen hun afval naast de containers om geld uit te sparen. ,,Wij hebben onlangs een kleine enquête gehouden in de wijk De Ooi en hebben daar aardig wat klachten opgehaald over dumpingen bij de ondergrondse containers”, vertelt Robbertsen.

De gemeente probeert de daders van dumpingen te achterhalen en vraagt mensen die iets hebben gezien zich te melden. ‘Zo voorkomen we samen dat Doesburg verloedert en houden we de kosten voor afvalinzameling en -verwerking zo laag mogelijk’, schrijft het college. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers