Volledig scherm
Rob Hammink uit Doesburg. © Jan Ruland van den Brink

Doesburger na Indonesië ook op witte doek in Nederland: ‘Ik kreeg de rol zonder enige ervaring’

DOESBURG - Wereldberoemd in Indonesië en nu ook te zien op het witte doek in Nederland. De film Bumi Manusia met Rob Hammink uit Doesburg draait op 7 en 8 maart op het CinamAsia in Amsterdam.

Schrijver, galeriehouder in Doesburg en wereldreiziger Hammink (58) belandde min of meer per toeval in de Indonesische kaskraker, die vorig jaar augustus in première ging in Jakarta en wekenlang volle zalen trok.

Hammink was in Indonesië om acteurs te zoeken voor de verfilming van zijn eigen boek Jodoh, maar kreeg daar de vraag zelf auditie te doen voor Bumi Manusia. ,,Ik kreeg de rol. Zonder enkele filmervaring. Maar ik ben zo blij dat ik het heb gedaan”, aldus Hammink eerder.

Liefdesverhaal

Bumi Manusia is een bewerking van het boek Aarde der Mensen van Pramoedja Ananta Toer. Geboren Varssevelder Hammink, eigenaar van galerie ‘De Keizershut’ in de Doesburgse binnenstad, speelt in het 180 minuten durende liefdesverhaal de rol van Martin Nijman, de Nederlandse hoofdredacteur van de koloniale krant Soerabaiasch Nieuwsch van den Dag. 

CinemAsia is een Aziatisch filmfestival in Amsterdam. Er worden films getoond uit Aziatische landen of van Aziatische regisseurs. De eerste editie vond plaats in 2004 en sinds 2012 wordt het hoofdfestival gehouden in De Balie in Amsterdam.

Volledig scherm
Rob Hammink (vierde van rechts) bij de première van de film Bumi Manusia. © Eigen foto

Liemers