Otter op beelden van een nachtcamera in Doesburg.
Volledig scherm
PREMIUM
Otter op beelden van een nachtcamera in Doesburg. © Niewold Wildlife Infocentre

Duitse otter kan hele Nederlandse populatie redden

DOESBURG - Het is een meisje. En ze komt uit Duitsland. DNA-onderzoek van de uitwerpselen van de otter in de Fraterwaard in Doesburg hebben dat uitgewezen. Ze laat zich nog steeds zien op camerabeelden. En heel even spotte otter-kenner Freek Niewold van Niewold Wildlife Infocentre in Doesburg nog een. ,,Maar die heb ik daarna niet meer gezien.’’

Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

De otter stierf in 1989 in Nederland uit toen het laatste exemplaar in Friesland werd doorgereden.  In 2002 werden otters uitgezet in de Wieden en Weerribben in Overijssel. In januari 2012 liet een otter zich weer zien in Twents water. Even later werd er een wijfje met jong waargenomen in de Overijsselse Vecht. In 2013 werden de dieren in Flevoland gespot. ,,En daar zitten ze nog steeds. Net als in de Weerribben’’, zegt Niewold. 

Ook in de buurt van Doesburg zaten otters. Maar de laatste, een vrouwtje, werd op 27 augustus 2015 dood aangetroffen op de vluchtstrook van de A12 tussen Duiven en Zevenaar. Groot was daarom de vreugde toen vorig jaar spraints, uitwerpselen van de otter, werden gevonden in de Fraterwaard bij Doesburg. Begin dit jaar liet het dier zich ook op de nachtcamera's zien, die in het gebied zijn geplaatst. Alterra uit Wageningen heeft de spraints onderzocht. Daar is nu de uitslag van binnen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers