Volledig scherm
Riviereiland Fraterwaard bij Doesburg. Beeldbewerking, dit is niet de mogelijke derde otter in dit gebied. © Beeldbewerking DG

Een derde otter in de Fraterwaard? ‘Hier word ik heel blij van’

DOESBURG - Een mooie start van het jaar voor boswachter en otterliefhebber Jamie Lebbink. In de Fraterwaard ontdekte hij deze week op een nieuwe locatie uitwerpselen en pootafdrukken van een otter. In de omgeving van Doesburg zaten al twee otters en het lijkt er nu op dat er een derde is bijgekomen. ,,Hier word ik heel blij van”, vertelt boswachter Jamie Lebbink.

Het gaat goed met de otter in Nederland en dat is te merken in Doesburg, waar het zoogdier volledig was uitgestorven maar sinds 2012 een mannetje en een vrouwtje verblijven.

Waar de nieuwe otter vandaan komt en of het een mannetje of vrouwtje is moet later dit jaar blijken. Lebbink heeft wat poep weggenomen en in een potje met alcohol gestopt. De uitwerpselen worden naar de universiteit in Wageningen gestuurd voor onderzoek. 

DNA

Lebbink: ,,Aan de hand van het DNA kunnen ze daar zien of het een mannetje of een vrouwtje is en of het een voor ons bekende otter is. De universiteit houdt een databank voor otters bij en de informatie wordt gedeeld met Duitsland."

Lebbink doet voor de zoogdierenvereniging bever- en otteronderzoek in de Doesburgse Fraterwaard. De exacte vindlocatie houdt hij geheim. ,,Otters zijn zeldzame en beschermde dieren. Er zullen altijd mensen zijn die op zoek gaan en dan kunnen de otters gestoord worden.”

360 otters

Dat het goed gaat met de otter in Nederland komt door betere leefomstandigheden, aanpassingen aan fuiken en herstel van de waterkwaliteit. Verbindingszones zorgen ervoor dat er minder dieren worden doodgereden. Vorige winter werden in Nederland 360 otters geteld. Een jaar eerder waren dat er 275. De meeste otters houden zich op in Overijssel, Friesland, Flevoland en Drenthe. In Gelderland, Zuid-Holland, Groningen en Noord-Holland is het aantal otters kleiner.

Liemers