Volledig scherm
Het historische vrachtschip Knapzak past volgens de eigenaars heel goed in de Doesburgse Turfhaven. © Jan van den Brink

Eigenaars oud vrachtschip Knapzak: Maak ruimte voor varend erfgoed

DOESBURG - De eigenaars van het historische vrachtschip Knapzak willen het hele jaar in de Doesburgse Turfhaven kunnen afmeren. De gemeente heeft de haven alleen net opgeknapt om de recreatievaart te stimuleren.

Fred van Beelen en Marieke Davidse hebben het varend monument Knapzak. Van Beelen is tevens bestuurslid van de vereniging Het Historisch Bedrijfsvaartuig. Het echtpaar ligt in de Turfhaven in Doesburg, die sinds de opknapbeurt met een uitbreiding van het aantal ligplaatsen vorig jaar werd omgedoopt tot 'passantenhaven'.

Vaste plek
Van de gemeente mag Knapzak van oktober tot en met april in deze haven liggen. De eigenaars van dit schip vinden dat de gemeente de plank misslaat, want Doesburg is als Hanzestad groot geworden door de handel over water. Ze willen niet alleen zelf het hele jaar door in Doesburg kunnen afmeren, ze willen ook een vaste plek voor het varend erfgoed.

Recreatievaart
Een woordvoerder van de gemeente meldt dat de Turfhaven 'met veel geld is opgeknapt om onder andere om de recreatievaart te stimuleren om Doesburg aan te doen'.

„Het afsluiten van een deel van de Turfhaven voor een permanente ligplaats voor het Varend Erfgoed staat daarmee toch wat op gespannen voet.”

Hoogseizoen
Buiten het hoogseizoen is het Varend Erfgoed wel welkom, omdat het dan veel rustiger is. Volgens de woordvoerder heeft Doesburg hier afspraken over gemaakt met het bestuur van Schepencarrousel, dat het Varend Erfgoed vertegenwoordigt.

Liemers