Volledig scherm
Wethouder Ellen Mulder, VVD, Doesburg © Gemeente Doesburg

Ellen Mulder stopt per direct als wethouder in Doesburg

DOESBURG - Ellen Mulder, wethouder in Doesburg, heeft donderdagavond tijdens een raadscommissie bekend gemaakt dat zij aftreedt. Dat doet zij omdat er een groot tekort is ontstaan voor het onderhoud van gemeentelijke gebouwen. 

Het gaat om ruim 375.000 euro. Dat zou de komende tien jaar oplopen tot anderhalf miljoen euro.

Met pijn in het hart

Mulder heeft bij aanvang van de commissie een brief voorgelezen. ,,De huidige politieke verantwoordelijkheid ligt bij mij’', zei Mulder. En die verantwoordelijkheid neemt zij nu door af te treden. ,,Met pijn in mijn hart. Ik heb Doesburg voor altijd in mijn hart gesloten.’' Mulder gaf aan haar werk altijd naar eer en geweten te hebben gedaan.

Mulders laatste werkdag zou maandag 17 juni zijn. Wie haar bij de VVD opvolgt, was nog onbekend.

Quote

Met pijn in mijn hart. Ik heb Doesburg voor altijd in mijn hart gesloten

Ellen Mulder

Onderhoud aan stadhuis

Wat is er aan de hand? In 2016 heeft de gemeenteraad een meerjarenplan voor het onderhoud aan gemeentelijke gebouwen vastgesteld. Daarbij hoort onder meer het onderhoud aan het stadhuis, sporthallen en het stadsarchief bij. In 2017 en 2018 kwam er veel achterstallig onderhoud aan het licht waardoor Doesburg meer heeft uitgegeven dan begroot. 

Dat zorgt voor een tekort van 375.388 euro op 3 april van dit jaar. Omdat er nog veel onderhoudswerkzaamheden aan zitten te komen, loopt dit tekort verder op tot 1,5 miljoen euro over tien jaar. Een groot bedrag voor een kleine gemeente als Doesburg.

Hoe Doesburg zich zo heeft kunnen vergissen in de kosten voor het onderhoud aan haar gebouwen is volgens burgemeester Loes van der Meijs vastgelegd in een zogeheten feitenrelaas. ,,Dat feitenrelaas is vertrouwelijk’', zei Van der Meijs. 

De gemeenteraadsleden mogen het wel inzien maar pas nadat de burgemeester de namen van de betrokken ambtenaren eruit heeft gehaald. In het overleg van burgemeester en wethouders is uitgebreid gesproken over dit feitenrelaas. Op basis van die discussie heeft Mulder besloten op te stappen.

Verdiepen

Petra Franken van de SP zegt erg nieuwsgierig te zijn naar waar het fout is gegaan. David van Sommeren van Stadspartij Doesburg wil zich eerst verdiepen in de stukken. Huup Dassen van PvdA-GroenLinks wil graag terugkijken naar hoe dit heeft kunnen gebeuren. ,,Bestaan er eigenlijk afspraken met de raad over hoe we omgaan met onderhoud van gebouwen?’'

Van der Meijs wil daar in een volgende vergadering over een maand op terugkomen. ,,Er zijn uiteraard lessen te leren. En in de Kadernota willen we kijken hoe we dit goed gaan maken.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Peter Bollen wil ouders ondersteunen: ‘Jongeren experimenteren, dat voorkom je niet’
    PREMIUM

    Peter Bollen wil ouders ondersteu­nen: ‘Jongeren experimen­te­ren, dat voorkom je niet’

    DOESBURG - Doesburg wil de strijd aan binden met excessief alcohol- en drugsgebruik. Hoe? Door ouders te leren hoe je voorkomt dat hun kinderen gaan binge drinken - in een keer heel veel - en drugs gaan gebruiken. ,,Jongeren experimenteren. Dat voorkom je niet. De vraag is hoe je daarover met je kinderen in gesprek gaat. Wij gaan ouders daarbij ondersteunen’’, zegt Doesburgs wethouder Peter Bollen.

Liemers