Volledig scherm
Een zonnebloem in de voortuin van het getroffen gezin in Doesburg. © DG

Ethiopisch gezin is weer terug in de woning waar vader Awal overleed door koolmonoxide

DOESBURG - Het gezin Aman, dat woensdag vader Awal (61) verloor door een koolmonoxidevergiftiging na een binnenbarbecue, woont weer in het eigen huis aan de Monseigneur Bekkerslaan in Doesburg.

Aanvankelijk wilde de familie niet terug naar de plek waar Awal om het leven kwam. ,,Maar ze hebben niet zoveel keus’’, zegt Huseyin Peker, voorzitter van de Anadolu-moskee.

De Islamitische gemeenschap in Doesburg ontfermde zich na het tragische incident over het gezin. Awal kwam dagelijks in de moskee om te bidden. ,,We hebben de eerste nacht gezorgd voor onderdak zodat ze geen last hadden van toeschouwers en media’’, vertelt Peker. ,,Meer dan dat en eten geven konden we niet doen. De familie heeft professionele hulp nodig en daar hebben wij niet de kennis en de middelen voor.”

Terug naar Ethopië

Vrijdag was er in de moskee een dienst ter nagedachtenis aan Awal. Dinsdag vindt de repatriëring naar Ethiopië plaats. Awal verliet zijn geboorteland in 2011 omdat het er voor hem niet meer veilig was. Na omzwervingen kwam hij met zijn gezin met twaalf kinderen in 2015 in Doesburg terecht.

Peker: ,,Alle moslims willen in hun eigen land eeuwige rust. De wens van de vader was om in Ethiopië te worden begraven. Hij heeft daar een stuk land.” De oudste zoon van Awal vliegt dinsdag naar Ethiopië. Eenmaal in het Afrikaanse land wordt hij opgevangen door familie. 

De familie had volgens Peker geen uitvaartverzekering. Om de repatriëring mogelijk te maken heeft de Islamitische gemeenschap geld ingezameld. Ook de gemeente doet een duit in het zakje. ‘Wanneer iemand de kosten van een begrafenis zelf niet kan betalen, kan de gemeente bijdragen. In dit geval is een bijdrage gedaan bij de uitvaart waardoor de familie op passende wijze de vader de laatste rustplaats kan geven’. 

Volledig scherm
Doesburg-burgemeester Loes van der Meijs bij de Anadolu-moskee op de dag van het incident. © Theo Kock
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers