Volledig scherm
PREMIUM
Ruud Smit fotografeert Joodse begraafplaatsen met een oude kolibri camera. Hij is bezig het verhaal uit te zoeken van de joodse Franziska Grün. Die ondergedoken zat bij zijn grootouders. © Jan Ruland van den Brink

Historische Kolibri legt Joodse geschiedenis vast: ,,Hopelijk kan de camera hierna terug naar haar familie’’

DOESBURG - De Kolibri, een klein fototoestel dat ooit in het bezit was van de Joodse ‘Franzi’, is aan het eind van zijn leven. De camera moet nog even dienst doen tot zijn laatste taak, het fotograferen van alle Joodse begraafplaatsen in de Achterhoek, erop zit.

Doesburger Ruud Smit hanteert de camera en maakt de foto’s. De Kolibri, waar zijn familie al decennia over waakt, staat ­centraal in een familieverhaal, een zoektocht naar wat er gebeurd is met de Joodse Franziska Grün, een expositie én een boek. Er is nu een crowdfundactie opgezet om het helemaal uit te kunnen voeren.

,,Fotografie zoals het bedoeld is’’, zegt Smit als hij de werking van de Zeis Ikon Kolibri laat zien. Het toestel is een kleine negentig jaar geleden gemaakt in het Duitse Jena. Smit leerde er als tiener mee fotograferen. Hij ging in de jaren 80 naar Praag en mocht de Kolibri van zijn moeder meenemen, als hij er voorzichtig mee was.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers