Volledig scherm
Jeru's Bakery. © PR

Jazzfestival Doesburg keert terug met breder aanbod

DOESBURG - Het jazzfestival Ubbink Doesburg Jazz lijkt snel naam te maken. Na de eerste editie van vorig jaar melden zich spontaan bands en muzikanten uit het hele land die graag in Doesburg willen spelen. Voor de tweede editie, komend weekeinde, hebben vier jazz-liefhebbers de organisatie overgenomen van initiator Rob Duis.

Op 10 en 11 november spelen 25 bands op 8 podia. De stijlen die aan bod komen zijn wat breder dan in de eerste editie, vertellen Jos Gelauf en Theo Maas. ,,Vorig jaar was er veel oude stijl jazz te horen. De bands die nu komen gaan tot blues, latin en geïmproviseerde muziek.’’

Laagdrempelig

Samen met Herman Geereking, die vorig jaar namens de stichting Vitalisering Binnenstad al een handje meehielp, en Richard Rhemver, zijn ze na het succes van het festival vorig jaar al vroeg begonnen met de organisatie van deze tweede editie. ,,We hebben eerste alle horecamensen bij elkaar geroepen en gesproken over wat er goed ging en water beter of anders moet. Daar zijn we mee aan de slag gegaan’', vertelt Maas.

Uitgangspunt blijft dat het festival laagdrempelig en toegankelijk is. Daarom is er ook geen entree, alle muziek kan gratis worden beluisterd.

Inspiratie

Volledig scherm
Edson Gomes van Guido Scope. © PR

Jos Gelauf speelt al 40 jaar jazz, is slagwerker en gitarist in bands die inspiratie halen uit de jazz van de jaren vijftig en zestig. In Grand Café Duo speelt hij zaterdag met zijn Haagse maatjes in By the Way. Net als veel andere jazz-liefhebbers in Doesburg kwam hij in aanraking met kornettist en trompettist Rob Duis, onvermoeibaar promotor van de jazz. ,,Hij maakte mij warm voor het festival.’’

De organisatie zorgde voor een website en vlaggen met logo, die de bezoeker naar de podia wijzen. Ook krijgen ze steun uit het bedrijfsleven en vonden ze in Ubbink een enthousiaste hoofdsponsor. ,,Vorig jaar heeft Robert Duis zich het vuur uit de sloffen gelopen om het voor elkaar te krijgen. Dat is hem gelukt. Op dat fundament bouwen we verder’’, zegt Theo Maas, zelf ook verwoed amateurmuzikant. ,,Ik speel vanaf mijn negende piano, later in allerlei bands. Vooral blues en covers, naar jazz heb ik vooral veel geluisterd.’’

Classics

De Gasthuiskerk, De Waag en het Arsenaal zijn podia waar wat grotere bands staan, in De Bonte Hond en Grand Café Duo is plek voor kleinere bezettingen. Als ze opnoemen waar ze zelf naar uitkijken komen de organisatoren zeker tijd te kort. De Guido Scope Latin Jazz Band noemen ze meteen. ,,Met percussionist Edson Gomes. De beste percussionist van Brazilië’’, zegt Gelauf.

Voor What about Berb klinken ook superlatieven. ,,Jazz-classics, met een fantastische zangeres’’, weet Maas. Jeru’s Bakery en Round Midnight (met Astrid Volckerick) willen ze ook niet missen. Uit de regio komen Divaz, Blue Note Jazz Beat en Brand New Bag. Informatie over alle bands staat op doesburgjazz.nl. Het festival is zaterdag van 14.30 tot 23.00 uur en zondag van 14.00 tot 23.00 uur.

HRFSTWND-concert ook in jazzy sfeer
Een brassband en een kerkorgel die samen jazz spelen? Dat kan. Hoe dat klinkt is te horen op zondagmiddag 11 november tijdens het Doesburgse Jazz-festival. In de Martinikerk is de bijzondere combinatie te horen van Brassband Gelderland en stadsorganist Wilbert Berendsen op het Walcker-orgel. De datum van het concert viel samen met het Jazz-festival, waardoor besloten werd aansluiting te zoeken bij het festival. Begonnen wordt met werken van onder meer Bach, Frescobaldi en de Gelderse componist Jan Bosveld. Na de pauze klinkt de jazz door in composities van Neal heft, Pat Metheny en Johannis Michel. Het concert begint om 15.00 uur, entree is 17,50 euro (15 euro in de voorverkoop via brassbandgelderland.nl).

Volledig scherm
What about Berb. © PR
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers