Volledig scherm
De Martinikerk in Doesburg. © Bart Harmsen

Kerk Doesburg kleurt toch niet oranje op vrouwendag

DOESBURG - De Martinikerk in Doesburg kleurt op de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, 25 november, toch niet oranje. Het blijkt technisch niet mogelijk. 

,,Ik vond het een geweldig idee. De hoogste toren van Gelderland oranje verlichten om aandacht te vragen voor vrouwenleed.", zegt burgemeester Loes van der Meijs teleurgesteld. ,, Maar we moeten roeien met de riemen die we hebben en ik heb mij door mensen die er verstand van hebben laten vertellen dat het in elk geval dit jaar niet kan”, aldus Van der Meijs.

Van 25 november tot en met 10 december worden bekende bouwwerken in binnen- en buitenland oranje verlicht om aandacht te vragen voor vrouwenleed. Dit jaar zou de Martinikerk in Doesburg voor het eerst oranje worden verlicht.

Dagenraad

Burgemeester Loes van der Meijs is teleurgesteld: UN Women Nationaal Comité Nederland kwam met het verzoek een bekend gebouw in de Hanzestad oranje te verlichten en de politiek was direct enthousiast. Oranje staat voor de dagenraad; het aanbreken van een hoopvolle toekomst zonder geweld tegen vrouwen en meisjes, aldus de initiatiefnemers.

‘Orange the world’ bestaat sinds 2014 en kent steeds meer deelnemende bouwwerken. Afgelopen jaar waren in Nederland meer dan veertig gebouwen, bruggen, standbeelden en fonteinen oranje gekleurd. Bekend internationaal voorbeeld is de Empire State Building in New York. 

Statement

Ook raadslid Wim Robbertsen van het CDA is teleurgesteld.  ,,Wij hadden eerder begrepen dat de kerk in alle kleuren van de regenboog aangelicht kon worden. Een unieke kans om met een simpele handeling een statement te maken tegen geweld tegen vrouwen wereldwijd. Wellicht een volgende keer beter.” 

De toren in Doesburg, met 94 meter een van de hoogste van Nederland, kan wel diverse andere kleuren krijgen. Zo was hij in de zomer van 2016 Giro-roze tijdens de Ronde van Italië.

Liemers