Volledig scherm
© Politie

Kinderen in Doesburg vinden menselijke resten uit 'zeer waarschijnlijk oud graf'

DOESBURG - Kinderen hebben tijdens het spelen menselijke resten gevonden in Doesburg. Dat heeft de politie via Facebook bekendgemaakt. Zeer waarschijnlijk gaat het om een oud graf, aldus de politie.

De twee jongens vonden een stuk schedel, een kaak, een dijbeen en een aantal ribben, aldus de politie. Op de vindplek, vlakbij een kerkhof in Doesburg, vinden momenteel bouwwerkzaamheden plaats. Waar de menselijke overblijfselen precies zijn gevonden, is niet bekendgemaakt.

De plek is door de gemeente Doesburg afgezet. Door de afdeling Archeologie van de gemeente wordt vandaag verder onderzoek gedaan.

De politie laat weten dat als de persoon van wie de resten gevonden zijn, door een misdrijf om het leven zou zijn gekomen, dit misdrijf gezien de geschatte ouderdom van de resten, waarschijnlijk al verjaard is.

De botten kunnen wel 200 tot 500 jaar oud zijn. Ze zijn mogelijk afkomstig van de leprozenkolonie. Rond 1560 had Doesburg een leprozenkolonie. Hier leefden mensen met lepra geisoleerd van de stad om te voorkomen, dat gezonde inwoners werden besmet. De andere mogelijkheid is, dat de botten van de vroegere Joodse begraafplaats komen, die in de begin jaren 70 onder het toeziend oog van de rabbijn werden geruimd.

Volledig scherm
© Politie
Volledig scherm
De gevonden menselijke resten. © Politie

Liemers