Volledig scherm
Vorig jaar werden er in 52 plaatsen in Nederland Santa Runs gehouden. © ricardo smit

Kort na Pakjesavond rennen de kerstmannen al rond in Doesburg

DOESBURG - Een hardlopende meute kerstmannen is zaterdag 8 december in het centrum van Doesburg te zien tijdens de traditionele kerstmarkt. Geheel in pak en met muts rennen (of wandelen) deelnemers een parcours van 2,5 kilometer tijdens de eerste Doesburgse Santa Run.

Voor de jongeren is er een Kids Run. Na afloop mogen de deelnemers het pak houden. Het evenement is op poten gezet door de Rotary Doesburg. Die organiseert jaarlijks meer activiteiten, waarvan de opbrengst ten goede komt aan goede doelen. Voor de Santa Run is de Voedselbank Arnhem gekozen, vertelt Corinne ter Brugge van Rotary Doesburg.

,,Vanuit het uitgiftepunt Arnhem wordt ook de Voedselbank Doesburg bediend. Als je de voedselbank financieel wil steunen, kan dat via die uitgiftepunten.’'

Eerste keer

Het is voor het eerst dat in Doesburg de Santa Run wordt gehouden. Het evenement is in 2008 in Dordrecht bedacht. Vorig jaar werd het al in 52 plaatsen georganiseerd. Samen werd zo’n 4.000 euro opgehaald voor goede doelen.

Eerder in het jaar stond bij Rotary Doesburg de badeendjesrace op het programma. De race zelf kon door het noodweer tijdens de Kadedagen niet doorgaan. Vroeg in het jaar is er een Rondje Doesburg, een wandeling met Culturele stops. In juni houdt Rotary een haringparty. ,,Daar verloten we tonnetjes haring. De opbrengst is altijd voor goede doelen.’' Ze noemt de bronzen maquette van de binnenstad bij het stadhuis en de wereldwijzer die in het centrum staat als voorbeelden.

De Santa Run past volgens Ter Brugge goed bij de projecten van de serviceclub. ,,Er was in Doesburg een singelloop met een parcours van 2,5 kilometer over de singels. We sluiten daar nu op aan met een fun run over datzelfde parcours. Maar dan in kerstmannenpak.’'

Inschrijven

Sportclubs en scholen zijn al benaderd. Wie mee wil doen, kan zich online inschrijven en vooraf op drie adressen in Doesburg terecht om het pak op te halen. De start is bij De Waag aan de Koepoortstraat. Voorafgaand is daar een gezamenlijke warming-up met professionals (en muziek) van sportschool I AM Sports. De organisatie wordt ook gesteund door Viking Adventure Sports.

Deelname kost 10 euro voor volwassenen, 7,50 euro voor jeugd. Op de finish wacht een medaille. Bij de inschrijving wordt informatie gegeven over het afhalen van de kerstmanoutfit.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers