Volledig scherm
De doodgereden otter © Niewold Wildlife Infocentre

'Laatste otter van Gelderland is dood'

DOESBURG - De laatste otter van Gelderland is dood. Dat zegt Freek Niewold van het Niewold Wildlife Infocentre in Doesburg. Het dier werd op 27 augustus dood aangetroffen op de vluchtstrook van de A12 tussen Duiven en Zevenaar.

Het dier was doodgereden.

Geen spoor
De otter is in 2002 geherintroduceerd rond Doesburg en later in de Gelderse Poort bij Herwen. Volgens Niewold moeten er minstens 12 otters hebben geleefd, maar er is geen spoor meer van de dieren te zien.

Niewold houdt de dieren, samen met enkele 'otterwatchers', onder meer met cameravallen in de gaten. "Mogelijk leeft bij Voorst, bij Apeldoorn nog een otter, maar daarvan hebben we het laatste spoor in april gezien."

Verdronken
Volgens Niewold zijn zeker 6 van de 12 otters doodgereden. Van de andere 6 weet hij het lot niet. "Maar ik denk dat ze dood zijn. Ze waren er ineens niet meer en dat duidt erop. Mogelijk zijn ze in clandestien geplaatste fuiken verdronken."

Vrouwtje
'De laatste otter' – een vrouwtje – is volgens Niewold het slachtoffer geworden van de afsluiting van een duiker onder snelweg die was geblokkeerd door een fuik om muskusratten te vangen. "Ze werd 200 meter van de duiker gevonden. Ze heeft vermoedelijk een sloot gevolgd en is daarna de weg overgestoken."

Verbod
Niewold pleit voor een verbod op fuiken in duikers onder wegen. Het waterschap Rivierenland in Tiel, dat de muskusrattenbestrijding coördineert, kon dinsdagavond niet reageren.

Liemers