Volledig scherm
De twee delen van een bekken van een volwassen mammoet die in Doesburg zijn gevonden. © Gemeente Doesburg

Mammoetbekken naar stadhuis Doesburg

DOESBURG - Het mammoetbekken dat afgelopen voorjaar in de IJssel bij Doesburg is gevonden wordt vanaf eind dit jaar tentoongesteld in de oude hal van het stadhuis. De komende maanden worden de resten langzaam en onder gecontroleerde omstandigheden gedroogd en geïmpregneerd. 

Dat meldt de gemeente Doesburg. Ook worden de bekkenhelften, die tijdens de graafwerkzaamheden in drie delen waren gebroken, weer aan elkaar gemonteerd. Van het bekken is een stukje bot afgezaagd om een datering te bepalen met behulp van koolstof. De mammoet heeft tussen 49.000 en 43.000 jaar geleden in Nederland rondgewandeld. De Zutphense archeologische dienst hebben de botten geborgen.

Geconserveerd

De Nederlandse bodem barst van de mammoetresten. Waar wordt gebaggerd en gegraven komen fossielen aan de oppervlakte. Het IJsseldal is één van de grootste mammoetkerkhoven ter wereld. 

Om het bekken en een schedelfragment, ook gevonden in Doesburg, voor de toekomst te kunnen bewaren, moeten deze worden geconserveerd. De botten liggen al duizenden jaren op grote diepte in een vochtige bodem, waardoor ze goed bewaard zijn gebleven. Zodra de botten uit het water komen zijn ze kwetsbaar. Ze drogen uit en vallen uit elkaar.

Liemers