Man die auto gebruikte als wapen tegen voetganger krijgt werkstraf

DOESBURG - Een 30-jarige man uit Dieren die twee jaar geleden zonder te remmen inreed op een voetganger krijgt 240 uur werkstraf. Naast deze maximale werkstraf krijgt hij een voorwaardelijke celstraf van twee maanden en mag hij een jaar niet autorijden.

De officier van justitie had drie maanden celstraf en een jaar rijverbod geëist

De 30-jarige, destijds woonachtig in Doesburg, had voetbal gekeken bij zijn vader toen hij op de terugweg naar huis op de Den Helder een wandelend stel passeerde dat wat tegen hem riep. Hij parkeerde direct zijn auto schuin in de berm en stapte uit.

Vege lijf

Toen de stadgenoot zijn kant uit kwam, stapte hij echter toch maar weer in en reed achteruit. En vervolgens meteen vooruit, maar nu recht op de stadgenoot af. Die kon alleen nog maar krachtig omhoog springen om het vege lijf nog zo goed mogelijk te redden. 

Een harde klap op de voorruit volgde, en een akelige val op de grond. Het slachtoffer liep onder meer een nekhernia op.

De rechtbank beschouwt dit, net als de officier van justitie als een poging tot zware mishandeling. ,,Hij gebruikte zijn auto daarbij als wapen”, aldus de rechtbank woensdag in haar uitspraak.

Niks aan de hand

De Doesburger kon twee weken geleden voor de Rechtbank Gelderland geen beter antwoord geven dan ‘ik wilde daar gewoon weg’. Er was geen drank in het spel. Er was eigenlijk niks aan de hand.

Volgens onderzoekers speelde een stoornis de man destijds vermoedelijk parten. Hij raakte vaker in agressieve akkefietjes verzeild bij teveel prikkels. Omdat een behandeling inmiddels vruchten afwerpt en omdat de zaak inmiddels meer dan twee jaar oud is, koos de rechtbank voor een straf waarbij de man niet alsnog de cel in moet.

Hij moet het slachtoffer ruim 2300 euro betalen.

Verder moet hij het slachtoffer 2.300 euro schadevergoeding betalen.

Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers