Volledig scherm
© ANP

Man die zich aan nichtje vergreep gaat door het stof

ARNHEM/ DOESBURG – ,,Het enige wat ik kan zeggen is dat het me ontzettend spijt. Dit had nooit mogen gebeuren. Ik zal het nooit vergeten en denk niet dat ik het mezelf ooit kan vergeven.” Beschaamd keek een 23-jarige Doesburger vrijdag naar de rechters, de rug gekromd. Hij erkende dat hij vorig jaar zomer zijn 17-jarige nichtje heeft verkracht.

Het meisje achter hem in de zaal begon te huilen bij zijn woorden van spijt. Hij was altijd als een broer geweest, beschermde haar. Die band is er niet meer, vertelde ze eerder aan de officier van justitie. ,,Zo naar dat iemand die je zo vertrouwt zoiets doet. Hij is volkomen over haar grenzen gegaan”, aldus de officier.

De moeder van het meisje was in tranen bij die woorden. Maar ook haar zus, de moeder van de verdachte die met andere familieleden naar de zitting was gekomen, raakte geëmotioneerd.

Depressies

De verdachte lijdt aan ernstige depressies en verliest zich in verslavingen. Hij woonde net op zichzelf toen hij zich aan zijn nichtje vergreep. Het meisje deed aangifte, maar wilde die later weer intrekken. Ze vond het zielig voor haar neef en voor haar tante. Maar uiteindelijk vond ze wel dat hij een straf moet krijgen. Ze wil niet dat hij de gevangenis ingaat en hoopt op een werkstraf en vooral op hulp en begeleiding voor hem.

De verdachte woont inmiddels weer bij zijn ouders. Uiteindelijk moet hij naar een vorm van begeleid wonen, vinden de deskundigen die hem verminderd toerekeningsvatbaar verklaarden. Voor die tijd moet hij nog allemaal therapieën ondergaan.

Straf

Normaal staat hier een gevangenisstraf op van twee jaar. Maar gezien de omstandigheden hield de officier het in haar strafeis op een werkstraf van tweehonderd uur en een gevangenisstraf van 400 dagen waarvan 399 voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar waarin de man moet meewerken aan zijn behandeling.

De raadsman sloot zich daarbij aan. ,,Hij verdient straf. Dat weet hij zelf ook.” De verdachte hoorde het met gebogen hoofd aan en knikte.

Uitspraak: over twee weken.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers