Volledig scherm
Acteurs, bezoekers, vrijwilligers en ondernemers hullen zich op de Hanzefeesten in middeleeuwse kledij. Foto Theo Kock tkDgfotoDoesburgHanzefeesten;Doesburg;Holland © theo kock

Moedig besluit: streep door Hanzefeesten in Doesburg vanwege storm

DOESBURG - Het leek lang goed te gaan, maar uiteindelijk is toch besloten om de Hanzefeesten in Doesburg voor vandaag af te lasten. De wind bleek toch een te groot risico. ,,De veiligheid van bezoekers gaat boven alles", reageert burgemeester Loes van der Meijs. De Sint Maartensmaaltijd in de grote kerk is wel doorgegaan.

De organisatie vindt het onverantwoord om de Middeleeuwse spektakeldag in het centrum van de stad door te laten gaan. Het zou te gevaarlijk worden. In Doesburg zouden tientallen figuranten in Middeleeuwse kledij rondlopen. Ook zou een curiosamarkt gehouden worden. Dit is allemaal afgeblazen.

Teleurstelling

Dorris van Campen was helemaal uit Mechelen in België naar Doesburg gereden om mee te doen als figurant. ,,Ik ben diep teleurgesteld. Een maand geleden stond ik als vinkingvrouw in Middelburg. Toen stormde het, maar ging het festijn gewoon door. Maar als ik eerlijk ben is de afgelasting wel terecht hoor.”

Dat vindt ook Dick Garritsen uit Zelhem. Hij zou buiten hebben gestaan met een groentekraam. Hij mocht van de organisatie zijn groenten verplaatsen naar de kerk. ,,En daar ben ik heel blij mee. Ik zag buiten de kramen omvallen. Je moet er toch niet aan denken dat zo'n kraam op een kind waait. Nee, dit is een terecht besluit.”

Respect

Burgemeester Loes van der Meijs werd 's ochtends gebeld door de organisatie met de mededeling dat de Hanzedagen zouden worden afgelast. ,,Moedig", noemt Van der Meijs de afgelasting. ,,Ik heb daar veel respect voor. Natuurlijk zijn hierdoor duizenden mensen teleurgesteld, maar de veiligheid gaat boven alles.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers