In de havens van Antwerpen en Rotterdam kwamen deze week honderden mondkapjes binnen voor Koninlijke Rotra. Een cadeautje uit Wuhan.
Volledig scherm
In de havens van Antwerpen en Rotterdam kwamen deze week honderden mondkapjes binnen voor Koninlijke Rotra. Een cadeautje uit Wuhan. © Rotra

Mondkapjes cadeau uit China: ‘We geloven dat het virus snel verdwijnt’

DOESBURG - Logistiek bedrijf Rotra uit Doesburg heeft honderden mondkapjes cadeau gekregen van partners in Wuhan en Shenzhen. ,,Ze komen terecht bij de instanties die ze het hardst nodig hebben”, aldus Guus van Groningen namens Rotra.

De pakketten die maandag in de havens van Rotterdam en Antwerpen binnenkwamen zijn voorzien van een brief met een oud Chinees gedicht. ‘Hoewel bergen en rivieren ons scheiden delen we de lucht en de maan onder dezelfde hemel’.
Tevens wordt het personeel van Rotra veel geluk en gezondheid toegewenst en het schrijven eindigt hoopvol: ‘Wij geloven dat dit virus snel verdwijnt’.

Quote

Wij hebben de Chinezen verteld dat mondkapjes schaars zijn in Nederland, maar we hebben nergens om gevraagd. Dit gebaar waarderen wij enorm

Guus van Groningen

Van Groningen is erg te spreken over de spontane actie vanuit China. ,,We hebben continu contact met partners over de hele wereld. Dan praat je over vrachten maar ook over andere zaken. Wij hebben de Chinezen verteld dat mondkapjes schaars zijn in Nederland, maar we hebben nergens om gevraagd. Dit gebaar waarderen wij enorm.”

Hoop

Veel personeel van Rotra werkt momenteel thuis. Het aantal vrachten ligt lager dan normaal, vertelt Van Groningen, die vreest dat de coronacrisis nog even duurt. ,,De crisis heeft grote impact op onze klanten en dus ook op ons. Wel zien we dat er op veel plekken in China weer volop bedrijvigheid is. Dat geeft hoop.” 

De mondkapjes die bij Rotra zijn binnengekomen worden doorgestuurd naar het Rode Kruis. Van Groningen: ,,Het Rode Kruis helpt de overheid met het inzamelen van medische hulpmiddelen om de coronauitbraak te bestrijden. Door dit centraal te doen komen ze bij de zorginstellingen terecht die ze het hardst nodig hebben. Inmiddels heeft ook een van onze luchtvrachtpartners uit het verre oosten aangeboden beschermingsmaterialen toe te sturen dus er volgt nog extra.”

Verkocht

Bij Rotra werken bijna duizend mensen; het hoofdkantoor staat in Doesburg. Eind vorig jaar verkocht het transportbedrijf de onderdelen wegtransport en logistiek aan het Zwitserse Kuehne + Nagel. Rotra richt zich sindsdien vooral op zee- en luchtvracht en binnenvaart-activiteiten.

Liemers