Volledig scherm
PREMIUM
Jan van Amstel, voorzitter van MS Vereniging Nederland. © Jan Ruland van den Brink

MS Vereniging: stamcelbehandeling voor MS-patiënt óók in Nederland

DOESBURG/ GENDRINGEN - Mensen die MS hebben moeten ook in Nederland behandeld kunnen worden aan hun ziekte met een stamceltherapie (aHSCT). Daarvoor pleit Multiple Sclerose (MS) Vereniging Nederland, de belangenclub voor MS-patiënten.

,,De behandeling is buitengewoon effectief, daar is geen twijfel over’’, zegt voorzitter Jan van Amstel uit Doesburg. ,,Er zijn echter twee mitsen: maar een klein deel van de patiënten heeft baat bij de behandeling én er bestaat nog steeds discussie over de veiligheid.’’

Die discussie ontstond zo’n 20 jaar geleden, toen twee patiënten overleden na stamceltherapie. Die behandeling is namelijk erg agressief, met een chemokuur die zieke cellen doodt. Daarna worden gezonde stamcellen teruggeplaatst.

Maar de behandeling heeft zich in de afgelopen 20 jaar dusdanig ontwikkeld, dat over de veiligheid geen twijfels meer zijn bij de MS Vereniging. ,,Bij ons bestaat de overtuiging dat een dergelijke behandeling veilig genoeg is’’, zegt Van Amstel. ,,En daarom pleiten wij er voor deze stamceltransplantatie ook in Nederland beschikbaar te stellen.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers