Volledig scherm
De vispassage tussen de Oude IJssel en de IJssel bij Doesburg, met op de achtergrond het gebied waar het wijkje De Sluyswachter moet worden gebouwd. © DG

Nieuw wijkje Doesburg vertraagd: omwonende naar Raad van State

DOESBURG - De bouw van circa tachtig woningen aan de Koppelweg in Doesburg is vertraagd. Een omwonende vreest nadelige gevolgen voor het milieu en maakt bezwaar bij de Raad van State.

 ,,En nu aan de slag”, zei VVD-raadslid Martin Korporaal afgelopen juni, direct na het vaststellen van het nieuwe bestemmingsplan voor de Koppelweg. Bijna een half jaar later is er echter weinig gebeurd. Een omwonende maakt bezwaar tegen de bouw omdat er geen milieueffectrapport (mer) is opgesteld door de gemeente en dat had volgens de Doesburger wel gemoeten. 

De omwonende vreest nadelige gevolgen voor de natuur. De Raad van State moet duidelijkheid verschaffen. Hoeveel vertraging het bouwproject oploopt en wanneer de rechtszaak dient is nog niet bekend.  ,,De mondelinge behandeling moet nog plaatsvinden. We hebben nog geen datum doorgekregen”, aldus een gemeentewoordvoerster.

Mer zou niet nodig zijn

Doesburg heeft geen mer laten opstellen omdat ze dat niet nodig vindt. Volgens de gemeente gaat het gebied, een voormalig bedrijventerrein waar tot 2017 de stadswerf en milieustraat was gevestigd, er door woningbouw juist op vooruit. ‘Op alle relevante milieu- en omgevingsaspecten scoort het plan neutraal of leidt het tot een verbetering van de huidige situatie’, stelt de gemeente. 

Dat er nog niet gebouwd wordt is veel politieke partijen een doorn in het oog. De woningnood in Doesburg is hoog. De verwachting is dat De Sluyswachter, zoals het nieuwe wijkje gaat heten, voor doorstroming zorgt.  Naast de VVD in Doesburg is het CDA en de Stadspartij Doesburg enthousiast over het bouwplan, al volgt de Stadspartij de ontwikkelingen kritisch. 

Extra parkeerplaatsen 

,,Wij zijn voor de bouw van woningen langs de Koppelweg maar ze moeten wel passen in de omgeving. Daarnaast ligt er een afspraak dat er vijftig extra gratis parkeerplaatsen komen. Daar is ook behoefte aan in Doesburg”, vertelt David van Sommeren, fractievoorzitter van de Stadspartij Doesburg.   

De nieuwbouw aan de Oude IJssel moet qua uitstraling in de buurt komen van het prestigieuze IJsselkadeproject uit 2005. De appartementen, maximaal zes bouwlagen hoog, gaan meer dan 300.000 euro kosten. Dit tot onvrede van de SP, die graag had gezien dat het laatste stukje bouwgrond in de stad zou worden gevuld met minimaal een kwart ‘betaalbare huizen’. 

Dat Doesburg een nieuwe wijk krijgt, dankt de gemeente mede aan de buurgemeenten. Zevenaar, Duiven en Montferland schonken de Hanzestad een deel van hun ‘nieuwbouw’.  Het gaat om 25 extra woningen. De Liemerse gemeenten hebben daar met de provincie afspraken gemaakt. 

Volledig scherm
De Sluyswachter, het nieuwe toekomstige wijkje in het paars ingetekend. © M Kuster

Liemers