Volledig scherm
Onderzoek bij de woning aan de Monseigneur Bekkerslaan in Doesburg, woensdag. © Theo Kock

Onderzoek naar cv-ketel in huis waar vader uit Doesburg overleed aan koolmonoxidevergiftiging

videoDOESBURG - In het huis van het Ethiopische gezin aan de Monseigneur Bekkerslaan in Doesburg, waarvan gisteren de vader (61) om het leven kwam door koolmonoxidevergiftiging, wordt de cv-ketel vandaag minutieus onderzocht op defecten door experts van de politie. Dat laat politiewoordvoerder Frank de Valk desgevraagd weten.

De politierechercheurs onderzoeken of de cv-ketel kuren vertoonde en of de vergiftiging van in totaal drie gezinsleden hieraan te relateren is. Ook de moeder van het gezin en een kind werden in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, maar gistermiddag werd bekend dat zij buiten levensgevaar zijn.

Politiewoordvoerder De Valk kan donderdagmorgen nog niet zeggen of het onderzoek naar de cv-ketel vandaag wordt afgerond. Hij wil evenmin vooruitlopen op de vraag of er een strafrechtelijk onderzoek volgt, waarin wordt bekeken of iemand aansprakelijk gehouden kan worden voor de koolmonoxidevergiftiging. ,,Het is nu eerst van belang erachter te komen wat de oorzaak is. Op basis daarvan wordt beslist of een strafrechtelijk onderzoek nodig is”, zegt de politiewoordvoerder.

‘Niets mis met de cv-installatie’

Woonservice IJsselland, verhuurder van de twee woningen waarin het veertien leden tellende gezin woont, zei gister vrij snel na het drama dat er ‘geen enkele reden is om aan te nemen dat er iets mis was met de cv-installatie’.

Bij de informatieavond van gisteravond in de kantine van SC Doesburg lieten meerdere huurders weten dat hun cv-ketel al jaren niet is gecontroleerd. Sommige mensen zeggen dat voor het laatst in 2012 naar hun ketel is gekeken, bij andere bewoners is de cv-ketel in 2014 voor het laatst gecheckt.

Geen wettelijke verplichting

Er bestaat geen wettelijke verplichting om cv-ketels te laten controleren, maar installatiebedrijven houden een richtlijn aan van tussen de 1 en 3 jaar om de veiligheid van een ketel te kunnen garanderen.

Lees alles over het incident in Doesburg in ons dossier.

Bekijk de beelden van woensdag.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers