Volledig scherm
Operatie 'Mus' in volle gang. © Brandweer Doesburg

‘Operatie Mus’ geslaagd: brandweer redt moedermus die dreigt te sterven door visdraad uit eigen nest

DOESBURG - Haar eigen nestmateriaal werd een moedermus in Doesburg bijna fataal. Een vastzittende visdraad die de mus als nestelmateriaal gebruikte, belemmerde het vogeltje bij het wegvliegen. De vogel raakte verstrikt in de draad waardoor het beestje hulpeloos  piepend aan de goot van een woning bungelde. Ten dode opgeschreven. De Doesburgse brandweer rukte uit met groot materieel om een klein drama te voorkomen. Dat lukte!

Quote

Het motto van de brandweer is: het redden van mens en dier’

Nick ten Dolle, Commandant Brandweerpost Doesburg

De brandweer spoedde zich dinsdag naar de Smitsweide voor Operatie Mus. Bij aankomst troffen de brandweerlieden het onfortuinlijke beestje bungelend  aan een visdraad om één pootje onder de dakgoot.

Met een ladder bereikte de brandweer het vogeltje dat zonder hulp zeker niet zou overleven. Geduldig bevrijdden de brandweermannen de mus uit een kluwen van touwtjes en visdraadjes. Binnen een kwartier hadden ze het diertje beneden. 

Herhaling voorkomen

Volledig scherm
Operatie 'Mus' in volle gang. © Brandweer Doesburg

 Een buurtbewoonster ontfermde zich over de mus en verwijderde de laatste resten  van het visgaren rondom haar pootje. De vogel bleek ongedeerd en koos - eenmaal bevrijd van het plastictouw - weer de vrijheid.

,,Het motto van de brandweer is: het redden van mens en dier’’, verklaart Nick ten Dolle van de Doesburgse brandweer de inzet. ,,We hebben zoveel mogelijk draad uit het nest verwijderd, om herhaling te voorkomen”, aldus de brandweerpostcommandant. ,,Dieren redden geeft voldoening.” Vaak is het improviseren, zoals laatst bij het bevrijden van een kat uit een spouwmuur, legt hij uit.  ,,Voor de zwaardere gevallen komen speciale ‘vee-red- teams.’’.

Het Doesburgse team van 21 vrijwillige brandweermannen redt gemiddeld 15 dieren per jaar in deze regio. ,,Deze actie aan de Smitsweide was ook een mooie oefening voor mensen in opleiding”, aldus Nick ten Dolle. Jaarlijks komt de Doesburgse brandweer circa 100 keer in actie.

Liemers