Volledig scherm
Parkeren in het centrum van Doesburg kost geld. © HENK RODRIGO

Opluchting in Doesburg: tóch 50 parkeerplekken erbij

DOESBURG - Woningcorporatie IJsselland laat toch vijftig extra openbare parkeerplaatsen aanleggen in Doesburg. Er komen dertig bij het nog te bouwen appartementencomplex aan de Halve Maanweg, tien op het terrein bij appartementencomplex Het Mauritsveld en tien bij multifunctioneel gebouw De Linie.

Stadspartij Doesburg is erg blij met de extra parkeerplekken. In de stad geldt betaald parkeren in het oude stadscentrum en het aantal gratis parkeerplaatsen om de directe omgeving is beperkt. ,,Fijn dat er toch vijftig en niet dertig parkeerplekken bijkomen, waarover vorige maand opeens werd gesproken”, zegt raadslid Appie van der Beek.

IJsselland wilde aanvankelijk vijftig parkeerplekken aanleggen langs de Halve Maanweg, maar dat blijkt niet mogelijk omdat er rekening gehouden moet worden met het in- en uitrijden van politie-, brandweer- en bedrijfsvoertuigen. Nu worden de parkeerplekken op korte afstand alsnog gerealiseerd. ,,Op kosten van de woningcorporatie”, zegt wethouder Arthur Boone.

Parkeren hoofdpijndossier

Het complex aan de Halve Maanweg telt straks 24 sociale huurwoningen. De parkeerlaag onder het gebouw krijgt 38 parkeerplaatsen. Daarvan zijn er 24 bestemd voor de bewoners. De andere 14 plekken verhuurt IJsselland aan belangstellenden.

Parkeren vormt een hoofdpijndossier voor Doesburg. Een tariefsverhoging van 90 cent naar 1,30 euro per uur in 2020 heeft tot boze reacties geleid, onder andere van Albert Heijn en de Coop. De supermarkten in het centrum van de Hanzestad vrezen klanten te verliezen. De tariefsverhoging is onderdeel van een bezuinigingsoperatie. Doesburg moet circa 700.000 euro besparen om de begroting rond te krijgen. Volgens berekeningen leveren de hogere parkeertarieven jaarlijks 130.000 euro extra op.

Liemers