Volledig scherm
Meerdere mensen maakten video's van het ongeluk. Een aantal deelde deze zelfs live via Facebook. © Timo Bouman / Persbureau Heitink

Politie stuurt ramptoeristen weg om livestreamen bij ernstig ongeluk

DOESBURG - Agenten hebben zondagmiddag hun handen vol gehad aan omstanders die graag een foto of video wilden maken van een ernstig auto-ongeluk in Doesburg. Bij dat ongeluk is ten minste één zwaargewonde gevallen. Terwijl brandweerlieden druk bezig waren het slachtoffer uit de auto te halen, werden de videobeelden live doorgeschoten naar Facebook.

Eén van de omstanders maakte het zo bont – hij kwam steeds dichterbij – dat agenten dreigden hem aan te houden als hij nog een stap verder zou nemen. 

Aan het lint was het eveneens dringen geblazen. Onder de vele toeschouwers bevonden zich ook kinderen die samen met hun ouders naar de reddingsactie stonden te kijken. 

Noodklok

Juist hierover werd afgelopen week nog de noodklok geluid. Ambulancechauffeur Robert Vreugdenhil: ,,Er worden steeds vaker veel normen en waarden overschreden. Mensen zijn de laatste jaren sensatiebeluster. Ouders staan met kinderen op hun arm op de eerste rij. Ze filmen ook nog het incident met hun smartphone. Wat is het nut ervan? En wat is het nut voor hun kinderen?’’

Eerste hulp

In Doesburg betrof het overigens niet alleen sensatiebeluste omstanders. Zo heeft een aantal van hen direct eerste hulp verleend nadat het ongeluk was gebeurd. Onder hen bevond zich een verpleegkundige die toevallig op de motor langsreed.

Liemers