Volledig scherm
Rotjes afsteken. De gemeentefractie van de PvdA en GroenLinks in Doesburg wil niet wachten op een landelijk verbod. © ANP XTRA

PvdA/Groenlinks Doesburg: ‘Verbied vuurwerk nu’

DOESBURG - PvdA en GroenLinks in Doesburg willen dat er per direct wordt gestopt met het afsteken van consumentenvuurwerk. De schade en overlast is aanzienlijk en groeit, aldus de partijen die niet willen wachten op een eventueel landelijk verbod. 

Oud en nieuw met knal- en siervuurwerk in Doesburg kan wel eens snel verleden tijd zijn. Als het aan de raadsfracties van de PvdA en GroenLinks ligt wordt er per direct gestopt met het afsteken van consumentenvuurwerk in de Hanzestad. Het veroorzaakt schade en overlast voor mens, dier en milieu, aldus fractievoorzitter Kees van Immerzeel. Eind januari dienen de partijen een voorstel in en wordt de steun van de andere partijen gevraagd. 

Carbidschieten

De PvdA en GroenLinks in Doesburg wijzen erop dat politie, artsen en de Onderzoeksraad voor Veiligheid al langer voor een vuurwerkverbod zijn, net als veel burgemeesters onder wie Loes van der Meijs van Doesburg. Van Immerzeel vindt dat de gemeente inwoners moet beschermen tegen letsel, overlast en andere risico’s. Wel moet er een uitzondering worden gemaakt voor carbidschieten. ,,Mits dat plaatsvindt binnen de APV gestelde regels”, aldus Van Immerzeel, die het college vraagt na te gaan of een alternatief in de vorm van een centrale vuurwerkshow mogelijk is.

Of de andere partijen ook een vuurwerkvrije stad willen, is de vraag. De SP in Doesburg is nog niet overtuigd. Volgens SP-fractievoorzitter Heidy Melissen kan het afsteken van vuurwerk alleen verboden worden als er een goede handhaving is. ,,En eerlijk gezegd vinden wij niet dat er nu goed gehandhaafd wordt. En waarom dan een uitzondering maken op carbid?”

D66 Doesburg

D66 in Doesburg is voorstander van het inperken van vuurwerk, maar vindt het voorstel van PvdA/GroenLinks ‘te kort door de bocht’. ,,We willen ook kijken naar wat er landelijk voor regels komen”, zegt D66-raadslid Henk Westra. Ook het CDA in Doesburg is ‘van de weg van de geleidelijkheid’, zo geeft raadslid Wim Robbertsen aan. ,,Wij gaan nog in overleg met de initiatiefnemers omdat het voorstel wat ons betreft onvoldoende duidelijk is. Maar we snappen dat er iets moet gebeuren. Vuurwerk is voor veel mensen belangrijk maar we zien helaas steeds duidelijker dat het zo gebruikt wordt dat het verstandiger lijkt om een en ander af te bouwen. De landelijke overheid moet een voortrekkersrol vervullen.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers