Volledig scherm
PREMIUM
Café Caldo E Freddo in Doesburg, dat met sluiting bedreigd wordt wegens 'slecht levensgedrag’van de uitbater. © Jan Ruland van den Brink

‘Slecht levensgedrag', het nieuwe wondermiddel om cafés aan te pakken

DOESBURG - Een kroegbaas in Utrecht kreeg van de gemeente geen vergunning omdat hij twee keer met alcohol op had gereden en omdat hij iemand mishandeld zou hebben. Voor twee van die drie verdenkingen werd hij niet vervolgd. De burgemeester ging te ver, stelde de kroegbaas bij een rechtszaak. Want inderdaad, hij was een keer gepakt met te veel drank op. Een keer. En was dat nou echt reden om zijn zaak te sluiten? Jazeker, oordeelde de Raad van State. De hoogste rechter van het land vond dat burgemeester Jan van Zanen in zijn recht stond. De zaak ging dicht. 

De term ‘slecht levensgedrag’ is snel populair aan het worden bij vergunningverleners en handhavers van gemeenten. Sinds 1964 staat al in de Drank- en Horecawet dat een uitbater ‘niet in enig opzicht van slecht levensgedrag’ mag zijn. Tot het jaar 2000 werd die bepaling amper gebruikt. Maar in de afgelopen jaren is deze dode letter tot leven gewekt. Aanvankelijk vooral in zaken tegen de eigenaren van coffeeshops. Zoals koffieshop Zanzi, waarvan de eigenaar meer dan 500 gram wiet voorhanden had. Dat mag niet. De gemeente sprak de eigenaar niet aan op het bezit van de wiet, maar maakte een omweg en stelde dat de eigenaar van slecht levensgedrag was, omdat hij te veel drugs bezat. De rechter was het daarmee eens. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers