Volledig scherm
Hanzedag in Doesburg, in juni van dit jaar. © Jan Ruland van den Brink

Streep door publiekstrekker Hanzedag in Doesburg: ‘Je moet het goed doen of niet’

DOESBURG - De Hanzedag, een groot middeleeuws festijn in Doesburg, stopt wegens gebrek aan vrijwilligers. Dat heeft het bestuur van de organiserende stichting dit weekend besloten. ,,Het is heel erg, dat we tot dit besluit hebben moeten komen. Maar het is niet anders. Zonder een goed team met voldoende mensen kun je geen Hanzedag organiseren’’, zegt voorzitter Walter van Ditmars.

Elke tweede zaterdag van juni toverden vrijwilligers de Doesburgse binnenstad om in een middeleeuwse vesting. En dat al tien jaar lang. Naaisters waren al maanden van tevoren bezig om alle kostuums te maken. De straten stonden vol met kramen en podia met muziek en theater. De Hanzedag trok in juni maar liefst 14.000 bezoekers.

Vrijwilligers

Op de website van het evenement wordt gevraagd zaterdag 9 juni alvast in de agenda te zetten. Maar dat hoeft dus niet meer. Alle oproepen om vrijwilligers te werven, persoonlijk, op Facebook, op de website en in de media, hebben niet geholpen. ,,Wij beseffen dat het voor veel mensen verdrietig is dat de Hanzedag niet meer doorgaat. Het is ook een heel sociaal gebeuren’’, zegt secretaris Charlotte van Ditmars. ,,Maar je moet het goed doen of niet”, vult de voorzitter aan.

Charlotte en Walter van Ditmars stapten drie jaar geleden samen in het bestuur van Stichting Doesburgse Hanzefeesten, de organisator van de Hanzedag. ,,Omdat er toen ook al een gebrek aan vrijwilligers was. En wij wilden het niet laten gebeuren dat de Hanzedag uit Doesburg zou verdwijnen’’, vertelt ze. Maar nu stapt ze zelf uit het bestuur. ,,Omdat we gaan verhuizen. Wij gaan weg uit Doesburg.’’

Marktmeester

Dat betekent dat er twee vacatures in het bestuur zijn. ,,Naaisters kunnen we nog wel vinden. Maar we hebben geen marktmeester meer. Die gaat over de kramen. We hebben iemand nodig die de acts en het theater regelt. En dan iemand die de vergunning regelt. Dat is ook een grote klus. We zoeken ook nog iemand die de stad wil aankleden. Het aantal vacatures is dus groot.’’

Volgens Walter van Ditmars wordt het zwaar onderschat hoeveel kunde en handjes je nodig hebt om zo’n dag professioneel neer te zetten. Zijn vrouw bevestigt dat. ,,Het is een hele kluif om de Hanzedag te organiseren. Dat realiseren veel mensen zich niet.’’

Stokje

Beiden hopen dat net zoals zij drie jaar geleden deden, er toch weer mensen zijn die op staan en zeggen ‘dit mag niet gebeuren’. ,,We hopen dat er mensen zijn die het stokje willen overnemen en in 2020 weer een Hanzedag willen houden’’, zegt Charlotte van Ditmars.

De Hanzekelder, waar het naaistersgilde van de Stichting Doesburgse Hanzefeesten is gevestigd en van waaruit ook de kledinguitleen en -verhuur plaatsvindt, blijft daarom vooralsnog behouden. ,,Er zijn gelukkig nog voldoende financiële reserves om de huur te betalen’’, zegt de secretaris. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers