Vader (61) vergiftigd door binnenshuis gestookte barbecue Doesburg

UPDATEDOESBURG - De 61-jarige man uit Doesburg die woensdag is overleden als gevolg van koolstofmonoxidevergiftiging, heeft het gas binnengekregen door een binnenshuis gestookte barbecue.

Dat is gebleken na uitgebreid onderzoek van de politie, die twee dagen lang bezig is geweest in de dubbele huurwoning aan de Monseigneur Bekkerslaan in Doesburg. Daarbij is ook minutieus gekeken naar de cv-ketel. In eerste instantie werd namelijk gedacht aan een defect aan de verwarmingsketel, waardoor de koolmonoxidevergiftiging was ontstaan.

Quote

Geen gebreken geconsta­teerd die het vrijkomen van koolmonoxi­de kunnen hebben veroor­zaakt

Politie, Over de cv-ketel

Maar bij het onderzoek aan de cv-installatie zijn ‘geen gebreken geconstateerd die het vrijkomen van koolmonoxide kunnen hebben veroorzaakt’, meldde de politie donderdagavond. De koolmonoxide is ontstaan door de barbecue en dat heeft de man het leven gekost. Ook de 45-jarige moeder en een kind van 7 werden in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Zij zijn buiten levensgevaar.

De experts van de politie hebben gisteren rond 14.30 uur het onderzoek afgerond aan de Monseigneur Bekkerslaan. Hoewel daaruit dus duidelijk werd dat er met de cv-ketel in het huis niets mis was, is er onrust in de buurt over de staat van onderhoud van de apparatuur in hun woning.

Laatste controle 3,5 jaar geleden

De cv-installaties bij de meeste huurders aan de Monseigneur Bekkerslaan en aanpalende Oranjesingel zijn 3,5 jaar geleden voor het laatst gecontroleerd. Dat wordt duidelijk bij een rondgang onder bewoners van 14 van de 71 woningen in hetzelfde blok als waarin het gezin woonde. De geldende norm in de installatiebranche is dat cv-ketels minimaal tweejaarlijks worden nagekeken en onderhouden.

Woonservice IJsselland heeft woensdag na het incident direct monteurs langs gestuurd bij huurders om de cv-ketels na te kijken. Daarbij zijn volgens directeur-bestuurder Saskia Hakstege van de woningcorporatie ‘geen noemenswaardige gebreken aangetroffen’. ,,Hier en daar is een extra beugeltje bevestigd, maar er waren geen onveilige situaties”, zegt zij. ,,We hebben de monteurs ook langs gestuurd om de onrust weg te nemen. De bewoners vonden dat erg fijn.”

Op twee plekken in Doesburg is een condoleanceregister geopend voor de omgekomen vader. In het stadhuis en in wijkcentrum De Linie kunnen mensen sinds gisteren schriftelijk hun medeleven betuigen. Bij het huis van het gezin rust een zonnebloem tegen een boompje, als teken van medeleven. Het veertien leden tellende gezin wil niet meer terug naar de woning, zo maakten zij woensdagavond al bekend.

Volledig scherm
Hulpverleners bij de woning in Doeburg waar een man door koolmonoxidevergiftiging om het leven is gekomen. © ANP

Liemers