Vader van gezin Doesburg overleden door koolmonoxidevergiftiging, moeder en kind in kritieke toestand

VideoDOESBURG - De vader van een gezin in Doesburg is vanochtend overleden door koolmonoxidevergiftiging. De moeder en ook een kind liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis. In de woning aan de  Monseigneur Bekkerslaan werden vanochtend meerdere personen van een gezin gevonden die in kritieke toestand verkeerden

Drie van hen moesten worden gereanimeerd. Hulpdiensten schaalden groot op om voldoende ambulances ter plaatse te krijgen. 

Klachten over hoofdpijn

Oorzaak van de koolmonoxide in de woning is vermoedelijk de cv-ketel. De politie doet daar nog onderzoek naar. Woonservide IJsselland, verhuurder van de woning, zegt dat ‘er geen reden is om aan te nemen dat er iets mis was met de cv-installatie’.

Volledig scherm
Loes van der Meijs, burgemeester van Doesburg, spreekt met de pers nadat zij het getroffen gezin heeft gesproken. © DG

In het huis woont een Ethiopisch gezin met twaalf kinderen. Volgens bekenden klaagden zij al langer over hoofdpijn. Een woordvoerder van de Veiligheidsregio zegt dat er geen koolmonoxidemelder in de woning aanwezig was.

De radeloosheid en het verdriet bij het gezin en naasten is begrijpelijkerwijs groot, zegt burgemeester Loes van der Meijs. Zij heeft met hen gesproken en is ter plaatse geweest. Familieleden worden normaal gesproken opgevangen door slachtofferhulp. Nu ontfermt de moslimgemeenschap zich om hen. 

Huseyin Peker, voorzitter van de Anadolu moskee in Doesburg, reageert geschokt op de dood van de vader van het gezin. ,,Hij kwam vijf keer per dag bidden en was een aardige man. Omdat hij geen Nederlands kon, communiceerden we vooral met gebaren.’’ De moskee organiseert een gebedsdienst voor hem. 

Bijeenkomst voor de buurt

Voor de buurt is er vanavond een bijeenkomst bij voetbalclub SC Doesburg aan de Oranjesingel. Van 19.30 tot 20.30 zijn burgemeester Van der Meijs, een woordvoerder van de Brandweer en de directie van de Woningbouwverening daar aanwezig. ,,Ik kan me voorstellen dat de buurt ongerust is, en verdrietig. Dit doen we in Doesburg altijd samen.’’

Het gezin is bekend in Doesburg. De kinderen zijn op sportief gebied succesvol. Een van hen was al twee maal de snelste in de Posbankloop. Drie broers uit het gezin domineerden enkele jaren geleden de Engbergencrossloop in Gendringen. Ze zijn lid van Argo in Doetinchem. Een van de kinderen voetbalt bij De Graafschap. De vader, die is overleden, is volgens een collega bij Circulus-Berkel ‘een hardwerkende man’. 

Lees de ontwikkelingen van woensdagochtend terug in ons liveverslag. 

Volledig scherm
Hulpdiensten aan de Monseigneur Bekkerslaan in Doesburg. © Melvin/Persbureau Heitink
Volledig scherm
Overleg voor de woning waar de slachtoffers vanochtend werden gevonden. © DG
Volledig scherm
Een slachtoffer wordt opgevangen op straat. © ANP
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers