Op de Doesburgse Kadedagen 2019 zijn veel bootjes te bewonderen.
Volledig scherm
Op de Doesburgse Kadedagen 2019 zijn veel bootjes te bewonderen. © De Gelderlander

Vakantie vieren op Doesburgse Kadedagen

DOESBURG - Nazomeren op de kade in Doesburg. De organisatie van de Doesburgse Kadedagen prijst zich gelukkig met het prachtige weer deze zaterdag en zondag.  Vorig jaar viel het evenement letterlijk in het water. 

De Doesburgse Kadedagen zijn muziek, theater, markt en historische schepen in de haven. Het sleep- en bergingsvaartuig van de Koninklijke Landmacht uit 1954 is het meest imposante exemplaar dat aan de kade in Doesburg ligt. 

Quote

Volgens mij is de boot niet helemaal waterdicht

Evert Crapts

Het schip werd in 2003 afgedankt en is door oud-militairen van de ondergang gered. Het behoort nu tot de collectie van het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. Evert en Patricia Crapts tonen zich onder de indruk van de oude vaartuig, dat is gerestaureerd maar best nog een opknapbeurt kan gebruiken. ,,Volgens mij is de boot niet helemaal waterdicht. Maar het is en blijft een prachtig schip”, zegt Evert.

Heel veel met boten hebben Evert en Patricia Crapts niet. Ze wonen in Brielle en zijn op vakantie in Eerbeek. ,,We lazen over de Kadedagen en dachten: ‘dat is een leuk uitje’. Wij gaan ook altijd naar de Vestigingsdagen in Hellevoetsluis. Dat is net zo iets”,  vertelt Patricia, terwijl ze zoontje Aron (3) over de bol strijkt. ,,Maar ik denk dat ons zoontje liever op het vakantiepark was gebleven.” 

Witte wief

Toch is er voor kinderen voldoende te doen op en rond de IJsselkade in Doesburg. Kinderburgemeester Elisa Feenstra (11) is ook van de partij. Samen met haar zusje staat ze op de rode loper als levend standbeeld. Elisa als zilveren ballerina en Lisette (8) als het witte wief.  ,,Stilstaan met schmink op je gezicht is best lastig bij deze temperatuur”, zegt ze. ,,Eigenlijk wilden we dit vorig jaar al doen, maar toen was het weer juist heel slecht.”

Portretschilder Paul te Braak herinnert zich de vorige editie van de Kadedagen in Doesburg maar al te goed. ,,Ik heb mijn spullen toen eerder ingepakt en ben vertrokken. De lucht was pikzwart. Hoe anders is het nu. Een verschil van dag en nacht”, vertelt de Amersfoorter die over belangstelling niet te klagen heeft. Er staan continu mensen rond zijn kraam met geschilderde portretten. 

Zijn truc? Zwarte kleding, een zwarte achtergrond en een mooie gouden lijst, waar hij zelf achter gaat zitten. ,,Dat geeft een mooi effect. Mensen willen dat van dichterbij zien en zien dan  ook mijn geschilderde portretten. Het werkt echt”, vertelt Te Braak. 

Deze zondag om 16.00 uur is de badeendjesrace, georganiseerd door Rotaryclub Doesburg. Mensen kunnen lootjes kopen en de opbrengst komt ten goede van de Stichting Jarige Job.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers