Wencke Vinks (op voorgrond) en Anouk Bijsterbosch schilderen oude gevels in het centrum van Doesburg.
Volledig scherm
Wencke Vinks (op voorgrond) en Anouk Bijsterbosch schilderen oude gevels in het centrum van Doesburg. © theo kock persfotografie

Vanwege corona eindelijk tijd om landschappen te schilderen

DOESBURG - Kunstenaressen Wencke Vinks en Anouk Bijsterbosch werken normaal in opdracht en geven workshops of -lessen. Maar nu vanwege de coronauitbraak alles stilligt, maken ze een schilderij van de eeuwenoude gevels in Doesburg.

Op de Posbank in Rheden en het Apeldoorns Kanaal in Eerbeek zijn ze al geweest. Wencke Vinks uit Doesburg en Anouk Bijsterbosch uit Klarenbeek maken sinds twee weken schilderijen van landschappen. Vanwege de uitbraak van het coronavirus in Nederland liggen de projecten en lessen van de twee kunstenaressen stil en dan is er tijd voor dingen waar ze normaal gesproken niet aan toe komen: landschappen schilderen. ,,Ik schilder vooral portretten. Maar dat gaat nu niet. Ik ken Anouk al lang en ook zij zag veel werk wegvallen. Vandaar dat we nu samen optrekken. Wel schilderen we op gepaste afstand van elkaar, zoals het RIVM voorschrijft”, vertelt Vinks.

Quote

Mensen reageerden positief op ons. Ik was even bang dat ze over onze schouder gingen meekijken, dat gebeurt nog wel eens

Wencke Vinks

De afgelopen dagen stonden de twee in het centrum van Doesburg. Om eeuwenoude architectuur in de Boekholtstraat te schilderen. ,,Mensen reageerden positief op ons. Ik was even bang dat ze over onze schouder gingen meekijken, dat gebeurt nog wel eens. Maar gelukkig begrijpt iedereen dat dat nu niet kan”, aldus Vinks.

Het is de bedoeling om het werk dit najaar te exposeren in de regio. Wencke:  ,,Tot nu toe zijn alle expositieruimten gesloten, maar zodra het normale leven weer een beetje op gang komt proberen we dat te organiseren.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers