Volledig scherm
Het meest populaire ontwerp van Rosalie de Graaf voor de ondergrondse afvalcontainers in de Doesburgse wijk De Ooi. © Rosalie de Graaf

Vissen op Doesburgse containers tegen afvaldumping

DOESBURG - Afbeeldingen van koikarpers als wapen tegen afvaldumpingen. Doesburg maakt het milieuparkje op het Burgemeester Keiserplein een stukje mooier met schilderingen van kunstenaar Rosalie de Graaf en hoopt dat mensen dan geen afval meer naast de containers plaatsen. 

Nu gebeurt dat nog regelmatig. ,,Waarschijnlijk zal het niet al te veel helpen, maar wie niet waagt die niet wint”, vertelt Ruud Hogenhout, voorzitter van wijkraad De Ooi.

Het idee is dat een mooi en opgeruimd milieustraatje niet uitnodigt om vuilniszakken te dumpen. Buurtbewoners doen dat om geld te besparen; in Doesburg wordt sinds begin vorig jaar per storting betaald. Doesburgers hebben een pasje gekregen en openen daarmee de container. De politiek ergert zich al langer om het huisvuil naast de containers, vlakbij supermarkt Aldi.

Vissen of mannetje met gordijn

Rosalie de Graaf uit Doesburg, in de Hanzestad vooral bekend vanwege haar muurschildering van een kind met treintje op de voormalige GTW-loods,  maakte meerdere schetsen voor de containers. Wijkraad de Ooi vroeg buurtgenoten middels een enquête naar hun voorkeur.  ,,Er kwamen circa 120 reacties binnen en dat is veel. Omdat er twee ontwerpen heel veel voorkeurstemmen kregen, hebben we een tweede ronde gehouden. Het ging tussen de vissen en het mannetje dat een gordijn opentrekt. De eerste is het dus geworden.”

De verwachting is dat De Graaf de containers nog dit voorjaar onder handen neemt. Een exacte datum is nog niet bekend.

Volledig scherm
Dit ontwerp van Rosalie de Graaf haalde het net niet. © Rosalie de Graaf
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers