Volledig scherm
Plezier met de poetsdames op een terras tijdens Doesburg Binnenste Buiten, één van de grote toeristische trekpleisters in de Hanzestad. © theo kock

VVV in Doesburg gered

DOESBURG - Hanzestad Doesburg heeft ook in 2020 een VVV-punt. De vereniging dreigde de handdoek te gooien vanwege een te hoge werkdruk, maar de gemeente komt nu met extra geld voor een tweede betaalde kracht. 

De VVV in Doesburg zou in 2020 al 20.000 euro aan subsidie krijgen en daar komt nu nog eens 25.000 euro bij. Daar heeft de VVV in een brandbrief wel zelf om moeten vragen. ,,We zijn er heel erg blij mee. De gemeente erkent ons probleem, als je van een probleem kunt spreken. Laat het nieuwe toeristenseizoen maar komen. Wij zijn er klaar voor”, vertelt Dorinde Lensink namens de VVV.

Pen en papier

Tot nu toe heeft een betaalde kracht voor 20 uur in de week het werk grotendeels gedaan, maar dat lukt niet meer. Het VVV-kantoor in de Gasthuisstraat staat op piekmomenten stampvol toeristen. Ook de mailbak stroomt vol en de VVV wil graag alle mails beantwoorden, zoals dat hoort bij een goed gastheerschap, meldt Lensink. ,,Het werk is heel erg veranderd. Vroeger deden we alles met pen en papier, nu zitten we achter de computer. Er komen heel veel aanvragen via de mail binnen. Daar moet je professioneel mee omgaan”, vertelt Lensink.

Doesburg als ‘oplaadpunt voor levensgenieters’ werkt

Het toenemende aantal bezoekers in Doesburg is een direct gevolg van gemeentelijk promotiebeleid. Hanzestad Doesburg profileert zich met veel succes als ‘het oplaadpunt voor levensgenieters’ en de samenwerking met Hanzesteden Marketing, Stichting Achterhoek Toerisme en Visit Veluwe Arnhem Nijmegen legt Doesburg geen windeieren. Daar komt bij dat er bijna elk weekeinde wel wat te doen is in de stad. Bekend in de regio zijn Doesburg Binnenste Buiten, het Lalique Museum, de Kadedagen en de Montmartre markten. Dit weekeinde is er een grote kerstmarkt die duizenden mensen trekt.

Professionaliteitsslag maken

Voor de toekomst is het VVV op zoek naar een nieuw verdienmodel. De VVV-bonnen, ooit een heel belangrijke inkomstenbron, zijn tegenwoordig ook in de supermarkt te koop en reis- en geschiedenisboeken worden nog nauwelijks verkocht. Het aantal boekingen voor torenbeklimmingen, stadswandelingen en andere arrangementen neemt daarentegen toe. ,,We moeten een professionaliteitsslag maken en zijn daar volop mee bezig”, aldus Lensink.

De gemeenteraad moet de extra subsidie van 25.000 euro voor 2020 nog wel goedkeuren. Het voorstel staat in januari op de agenda. Lensink heeft er alle vertrouwen dat het goedkomt. ,,Het zijn juist de raadsfracties die onze noodkreet hebben gehoord. We hebben veel positieve reacties ontvangen en het belang van een VVV-kantoor in de binnenstad is door alle partijen onderkent.”

Liemers