Volledig scherm
Foto ANP

Was Adil C. uit Doesburg een gevaarlijke terrorist?

DOESBURG - Hij is veroordeeld voor het financieren van terrorisme. Zijn straf zat hij uit op een speciale afdeling voor terroristen in de gevangenis in Vught. Nu is Adil C. uit Doesburg voorwaardelijk op vrije voeten. Tegenover De Volkskrant vertelt hij zijn verhaal.

De Nederlands-Koerdische Adil C. (28) hoort bij een groep jonge moslims uit de omgeving van Arnhem die lange tijd door de geheime dienst in de gaten is gehouden.

Gesprekken
Eind november 2014 wordt Adil opgepakt. Tijdens zijn aanhouding denkt hij aan zijn vriendengroep waarmee hij sinds enkele jaren intensief omgaat en waarmee hij gesprekken voert over het geloof. Steeds nadrukkelijker gingen die discussies over de strijd in Syrië gegaan.

Jeugdvriend
Volgens Adil veranderden de aanslagen van 9/11 in New York voor voor moslims. In het interview dat hij geeft aan de Volkskrant blijkt dat hij na die periode wordt geadviseerd door jeugdvriend Aykut. Hij vertelde mensen in zijn omgeving dat ze niet langer naar Shisha lounges moesten gaan, niet meer met onbekende vrouwen moesten praten en dat ze zich meer moesten verdiepen in het geloof. Ze praatten erover, het waren lastige lange gesprekken die hij desondanks waardeerde.

Kanker
Aykut werd samen met twee vrienden opgepakt vlak voordat hij naar Syrië wilde vertrekken. De jeugdvriend van Adil zat drie maanden vast en vertrok vervolgens alsnog naar Syrië. Het tweetal hield contact. Onder meer via Skype voerden Adil en Aykut meerdere gesprekken. Met Aykut ging het in eerste instantie goed. Later kreeg hij het zwaar in Syrië. Hij vroeg Adil om geld. Adil vond dat hij dat zijn jeugdvriend niet kon weigeren. Hij maakte uiteindelijk 1.000 euro over.

Straf
Een paar maanden zit hij uiteindelijk op de terroristenafdeling. Dan komt hij onder voorwaarden vrij. Hij moet wel een enkelband dragen. Februari 2016 volgt het vonnis: één jaar gevangenisstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk, en drie jaar elektronisch toezicht.

De enkelband valt Adil zwaar. Hij voelt zich beperkt in zijn leefomgeving. De beschuldiging van lidmaatschap van een terroristische organisatie is komen te vervallen. Inmiddels werkt hij parttime in een dierenasiel.

Liemers