Volledig scherm
De IJsselkade met een historisch vaartuig in Doesburg. © PR

Weer tienduizenden mensen naar Kadedagen Doesburg

DOESBURG - Historische schepen van allerlei pluimage aan de kade, drukte op de wal met handelaren, artiesten en verkopers van versnaperingen. Het zou een beschrijving van middeleeuws Doesburg kunnen zijn, maar dat is het niet. De Doesburgse Kadedagen komen er weer aan en die bieden net als weleer handel, vertier en vermaak.

De Kadedagen, dit jaar op 22 en 23 september, passen in het verleden van Doesburg als Hanzestad. De combinatie van historische schepen en activiteiten op de kade trok vorig jaar 70.000 bezoekers. ,,Dat was een enorm succes, ook omdat het stralend weer was. Nu zijn we met 40.000 bezoekers ook al heel blij'', kijkt Ineke Fortanier van de organiserende stichting vooruit naar de derde editie van het evenement.

Sleepboot

Zo'n twintig vaartuigen liggen die dagen voor anker in de Doesburgse haven. De oudste is Julius, een sleepboot uit 1886. Die mag, net als enkele andere vaartuigen, die belangstellenden worden bezichtigd. Pieter, een motorsleepboot uit 1916 en de Zeester, zijn meer dan honderd jaar oud. Motorsleepboot Scheepmaker uit 1924 hoort ook bij de oudjes.

Daarnaast komen onder meer een aantal klassieke zeiljachten met houten opbouw, rivierklippers en een viertal platbodems naar Doesburg. Wie zelf het water op wil kan met Viking Adventure Sports vaartochtjes over de IJssel maken.

Markt

Aan de waterkant is op zaterdag van 11 tot 18 uur en op zondag van 11 tot 17 uur een grote markt met streekproducten en stands van deelnemers met kunstzinnige en creatieve uitingen. Doesburgse horecaondernemers en de Bronckhorster Brewing Company uit Rha bieden op hun terrassen hun specialiteiten aan. Tot 20 uur zijn op diverse plekken optredens van muzikanten en bands.

Er zijn sport- en dansdemonstraties. De VVV verzorgt stadswandelingen en beklimmen van de toren van de Grote- of Martinikerk. Tussen modeshows door kinderen hun best stil te zijn als Kids Living Statue. Voor de kinderen is de waterballenbak terug, kan in een minikraan geoefend worden met zand verplaatsen en is er de populaire waterbaan, van de bovenkade helemaal naar beneden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers