De Zomerweg in Doesburg.
Volledig scherm
De Zomerweg in Doesburg. © Jan Ruland van den Brink

Werk aan Zomerweg Doesburg al voor bouwvak klaar

DOESBURG - Niet 18 september, maar waarschijnlijk nog voor de bouwvak zijn de werkzaamheden aan de Zomerweg in Doesburg gereed. Een meevaller in crisistijd. 

De Zomerweg, Eekstraat en Nieuwe-Eekstraat in het buitengebied van Doesburg worden voorzien van nieuw, breder asfalt en rode fietsstroken. De straten worden veel gebruikt door sluipverkeer, op weg van Arnhem naar Baak en Zutphen of andersom. Er wordt vaak hard gereden en wordt als onveilig ervaren door fietsers. 

De klus startte begin begin deze maand en de verwachting was dat de werkzaamheden minimaal tot half september zouden duren, maar daar komt de gemeente Doesburg van terug. De nieuwe datum is 1 augustus. ,,Goed nieuws dus voor bewoners, ondernemers en het milieu”, vertelt wethouder Birgit van Veldhuizen, die wel een voorbehoud maakt. ,,We gaan er bij deze strakke planning vanuit dat alles loopt zoals het moet lopen. Als er tegenslagen volgen, wordt het een ander verhaal.”

Quote

Zo rustig als nu is het nog nooit geweest. Of dat te maken heeft met de omrijroute of dat ruim driekwart van Nederland thuiszit vanwege de coronacri­sis is de vraag

Simone Winkelhorst

Zomerweg-bewoonster Simone Winkelhorst is blij met de nieuwe planning, al valt de overlast nu erg mee, zegt ze. ,,Ik maak regelmatig een wandeling en loop dan ook een stukje over de Zomerweg waar je normaal moet uitkijken niet platgereden te worden. Zo rustig als nu is het nog nooit geweest. Of dat te maken heeft met de omrijroute of dat ruim driekwart van Nederland thuiszit vanwege de coronacrisis is de vraag. Ik denk eerlijk gezegd het laatste.” 

De reconstructie kost circa 3,3 miljoen euro. Doesburg en de provincie Gelderland, die 400.000 euro bijdraagt voor een vrijliggend fietspad, gaan er vanuit dat de straten volledig ‘circulair’ kunnen worden vernieuwd. Dat houdt in dat het bestaande asfalt wordt hergebruikt. Van Veldhuizen: ,,Het asfalt wordt van de straten gehaald en gescheiden van teer. Het materiaal wordt vervolgens ter plekke verwerkt en verbeterd zodat de levensduur van het asfalt wordt verlengd tot vijftig jaar. Nu is dat nog 30 tot 40 jaar.”

De rotonde bij de Zomerweg in Doesburg.
Volledig scherm
De rotonde bij de Zomerweg in Doesburg. © Pim Roelofs/DG

Liemers