‘Wij gaan de coronacrisis overleven’

DOESBURG - De Waag in Doesburg oogt tijdens de coronacrisis als een spookslot. De enige ‘bewoner’ is eigenaar Roy Kappert. 

Roy Kappert.
Volledig scherm
Roy Kappert. © Jan Ruland van den Brink

Nooit eerder kreeg ondernemer Roy Kappert (41) uit Doesburg te maken met tegenslag. Maar nu zijn zaak dicht zit vanwege de uitbraak van het coronavirus staat hij voor een enorme uitdaging. Maar Stadsbierhuys De Waag in Doesburg, het oudste horecapand van Nederland, blijft behouden, zegt hij. ,,Ik geef niet op.”

Stoppen met  handen schudden. Went dat? 
,,Nee, totaal niet. Ik heb nog steeds de neiging dat te doen. Elkaar de hand toesteken is een automatisme en voor een horecaondernemer bijna onmogelijk om af te leren.” 

Waarom kijkt u nu naar uw handen? 
,,Het lijkt wel of ze een andere kleur hebben gekregen van het continu desinfecteren. Valt mij nu pas op.”

Het is muisstil. Bent u helemaal alleen vandaag? 
,,Ja. Al het personeel zit thuis. Het heeft ook geen zin om hier met veertig man te zijn. Ik heb voor mijn mensen werktijdverkorting aangevraagd. Afgelopen dinsdag had ik nog een kerngezond bedrijf, maar na de verplichte sluiting regent het annuleringen voor de komende weken. Het is afwachten hoe het gaat lopen. Maar het is wel erg stil inderdaad. Misschien moet ik de radio aanzetten. Gewoon niet aan gedacht, ben al dagen aan het malen in mijn hoofd.”

Waar denkt u dan aan? 
,,Aan de onwerkelijke situatie waarin we zijn beland. Normaal gesproken is hier van acht uur in de ochtend tot na middernacht bedrijvigheid. Vorige maand nog was er een veiling van voetbalclub Angerlo Vooruit op de bovenverdieping met profvoetballer Klaas-Jan Huntelaar en beneden draaide het ook door. Er was 400 man aanwezig en zo hoort het ook. Dat is genieten. En nu is het uitgestorven.” 

Ooit eerder tegenslag gehad? 
,,Nee. Als eigenaar van een chocolaterie maakte ik wel de economische crisis mee, maar daar had ik eigenlijk weinig last van. Het ging alleen maar beter met de winkel. Dit is anders. De coronacrisis is echt een probleem.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers