De vaten op het terrein aan de Voltastraat in Doetinchem. Foto: Theo Kock
Volledig scherm
PREMIUM
De vaten op het terrein aan de Voltastraat in Doetinchem. Foto: Theo Kock © theo kock persfotografie

1300 angstaanjagende vaten: hoe kwam het zover?

RECONSTRUCTIEDOETINCHEM - 1300 vaten blusschuim met daarin een mogelijk lekkend gif staat op een terrein niet ver van de Oude IJssel in Doetinchem. Hoe is het zo gekomen en hoe gevaarlijk is de situatie? Een reconstructie. 

9 reacties

 • Jeempie

  3 jaar geleden
  Het is technisch geen enkel probleem de silo's te plaatsen en gelijktijdig te saneren. Denk dat de gemeente prima advies heeft gekregen welke vakkundig en zorgvuldig is opgebouwd over wat te doen nu en hoe... 
 • benzz

  3 jaar geleden
  Betrokken partijen erkennen duidelijk dat er al vaten lekken. Dus de grond onder de vaten is ook vervuild en PFOS kan makkelijk via het grondwater richting de Oude IJssel. Grond saneren is ondertussen wellicht nog urgenter geworden dan vaten verplaatsen, maar hoe wil je grond saneren als er eerst silos komen ?
 • Jeempie

  3 jaar geleden
  Dat spul mag niet verplaatst worden Kat. En je hebt helemaal gelijk dat terrein is geheel niet geschikt voor opslag van chemicalien. De bodem is niet eens lek veilig. Verder zitten er geen etiketten op de vaten met de risico's en duidelijk inhoud opgave. Vraag me ook sterk af waar dit allemaal vandaan gehaald is, bij wie en of dat ook uit het buitenland is? 
 • Kat

  3 jaar geleden
  Hier is de gemeente Doetinchem als bevoegd gezag verantwoordelijk. Hoe kun je toestaan (er worden door de ODA milieucontroles bij bedrijven uitgevoerd) dat deze tanks buiten opgeslagen kunnen worden?! Wij zijn verplicht onze machines op een vloeistofdichte vloer te zetten en de dieselolietank in een lekbak zodat bij lekkage van de tank geen olie in het milieu terecht komt. Ik vind dan ook dat sanering in de eerste plaats door de vervuiler betaald moet worden, maar dat Doetinchem snel opruimt, de kosten voorschiet en verhaalt op de vervuiler.
 • Jeempie

  3 jaar geleden
  Waar baseer je op dat ik dat niet weet? Denk dat jij heel veel belang hebt kennelijk als het gratis weggehaald word en verwerkt. Maar zoals ik al schrijf, de gemeente heeft zich vakkundig laten adviseren... Misschien een idee om reklame op xe silo''s te zetten voor Ajax en Saval... Dan kan er weer wat verdient worden aan dat spul...!