Volledig scherm
Het nepwapen dat de man bij zich had is in beslag genomen. © Politie

21-jarige aangehouden voor zwaaien met op kermis gewonnen nepwapen

DOETINCHEM - Een 21-jarige man uit Doetinchem is zondagmiddag in zijn woonplaats aangehouden omdat hij kort daarvoor met een nepwapen voor een bedreigende situatie had gezorgd. Volgens de politie zat de Doetinchemmer in een auto en liet hij het wapen aan een aantal passanten zien.

Die voelden zich dermate bedreigd dat ze direct de politie belden.

Militair
Dankzij het duidelijke signalement kon de 21-jarige vrij snel worden aangehouden. Het nepwapen bleek de man gewonnen te hebben op de kermis die momenteel in Doetinchem is. Het stuk speelgoed is in beslag genomen. Omdat de Doetinchemmer werkzaam is als militair wordt de zaak overgedragen aan de Koninklijke Marechaussee.

Nepwapens
De politie wordt steeds vaker geconfronteerd met mensen die in het bezit zijn van een nepwapen. Dit zorgt voor gevaarlijke situaties omdat het speelgoed vaak niet van echt te onderscheiden is. De toename van het aantal nepwapen-incidenten heeft volgens politiewoordvoerders onder andere te maken met veranderde wetgeving. Daardoor zijn bepaalde balletjespistolen in Nederland niet langer verboden, maar worden ze net als in de rest van Europa als speelgoed gezien.

Open en bloot over straat lopen met een nepwapen is echter niet toegestaan. Alleen kinderen jonger van 14 jaar mogen met een goedgekeurd speelgoedwapen op straat spelen.

  1. Stadse Fratsen: Radio
    Column

    Stadse Fratsen: Radio

    Ergens hoop ik dat ze het aan de bar van café Herfkens in Baak, het dorp waar ik opgroeide, wel eens over mij hebben. Dat ze bijvoorbeeld zeggen: 'Nooit gedacht dat dat bleue jongetje nog eens stukjes zou schrijven voor de krant.'' Dinsdag loop ik rond kwart voor vier in de middag café Herfkens binnen en constateer dat de kozijnen een likje verf kunnen gebruiken. Eerder die dag ben ik gebeld door iemand van Radio1 of ik in de uitzending wat wil vertellen over bevolkingskrimp in de Achterhoek. Dat zou dan wel ergens ter plekke moeten, maar waar? Baak, zei ik. Zo komt het dat ik even na vier uur midden in Baak, met op de achtergrond de kolossale kathedraal, live op de radio vertel over mijn dorp. Hier voetbalde ik, ging ik naar school en naar de kerk. Ik leg uit dat ik in een klas zat met 23 leerlingen. En dat veertig jaar later in 2011 maar vier kinderen in Baak zijn geboren: drie meisjes en één jongen. Reden voor de voetbalclub - de trots van het dorp - subiet te fuseren met Steenderen, in mijn tijd de aartsrivaal. In de gelagkamer leunt de radioploeg tegen het biljart. Aan de bar zitten vijf of zes gepensioneerde mannen, op gepaste afstand van elkaar. Eén ervan herken ik. Herman, een van de beste klaverjassers die ik ooit heb gekend en de voormalige aanvoerder van ons eerste. Hij voetbalde altijd met een bandage om zijn knie. Herman herkent mij. Ik schud hem de hand en loop dan naar de radioploeg. Uit wat de redacteur van het Hilversumse gezelschap zegt, begrijp ik dat ze al een kort onderhoud met Herman hebben gehad. Ik hoor dat ik daarbij even ter sprake ben gekomen. Een goede voetballer, had Herman gezegd.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek