Volledig scherm
© anp

400 dode varkens gevonden bij veehouder in Achterhoek

DOETINCHEM - Bij een veehouder in de Achterhoek hebben inspecteurs van de Nederlandse Voedsel - en Warenautoriteit (NVWA) bijna 400 dode varkens aangetroffen. De dieren hebben waarschijnlijk 10 maanden geleden voor het laatst voer en verzorging gehad. Daarna heeft de veehouder ze aan hun lot overgelaten.

Waar de dieren exact zijn gevonden wil de NVWA niet zeggen.

Biggen
De NVWA meldt dat het bedrijf bezoek heeft gehad van de inspecteurs na een tip van de politie. Zij hadden enkele dode dieren zien liggen in de stal. Bij controle van het bedrijf bleek dat er 250 varkens en 140 biggen dood in de stallen lagen. Op het bedrijf was geen enkel dier meer in leven.

Onderzoek
De varkenshouder is met behulp van de politie opgespoord. Hij bleek inmiddels werkzaam te zijn op een ander bedrijf. Tegen de man wordt een proces-verbaal opgemaakt. De NVWA is een onderzoek gestart.

Wij komen graag in contact met de eigenaar van dit bedrijf. Kent u hem en weet u waar het bedrijf staat? Neem dan contact op met de redactie.

Geschokt
In een reactie laten de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) en Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO) afdeling Varkenshouderij weten geschokt te zijn door de vondst. ‘Dierverwaarlozing is hoe dan ook verschrikkelijk. Dieren horen tijdens hun leven de beste zorg te krijgen. Varkenshouders zetten alles op alles om hun dieren de grootst mogelijke zorg te bieden. De vondst van de 400 dode varkens in Gelderland is een exces dat in de Nederlandse varkenssector geen dagelijkse praktijk is’.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek