Volledig scherm

Achterhoekse Bouw vreest tekort personeel

DOETINCHEM - De Achterhoekse bouwbedrijven verwachten binnen nu en vijftien jaar een groot tekort aan werknemers. Bedrijfsleven en onderwijs slaan daarom handen ineen om beter op te leiden.

Bedrijfsleven en onderwijs slaan daarom handen ineen om beter op te leiden. Het tekort aan werknemers in de Achterhoekse bouw wordt verwacht omdat het personeelsbestand vergrijst. „Ik schat dat 40 procent van de mensen die werken in de bouw en installatiesector bij Achterhoekse bedrijven vijftig jaar of ouder is”, zegt Leo te Bogt, voorzitter van Bouwend Nederland afdeling Achterhoek. „Dat betekent dat er de komende vijftien jaar een grote uitstroom van werknemers is. daarbij gaat het zowel om mensen die met hun handen als met hun hoofd werken. Om daar op in te springen moeten we nu beginnen met het verbeteren van opleiden, zodat je over tien jaar het effect merkt."

Crisis
Daarnaast is een deel van de voormalige werknemers verloren gegaan tijdens de crisis, die met name de Achterhoekse bouw- in installatiebedrijven trof. Tientallen bedrijven gingen daarbij failliet en honderden arbeidsplaatsen gingen verloren. Te Bogt: "Een deel van deze mensen werkt nu in andere sectoren en is niet meer beschikbaar voor de bouw- en installatiebedrijven."

Aanwas
Te Bogt maakt zich nu vooral zorgen om het tekort aan nieuwe aanwas. „Er wordt nu vaak niet gekozen voor de bouw omdat we een imago hebben dat werknemers vieze handen krijgen bij het werk”, zegt Te Bogt. "Dat beeld klopt vaak niet want de bouw innoveert en er ontstaat steeds meer een samenwerking tussen bouw, installatietechniek en ontwerpteams. Er wordt ook steeds minder op bouwplaatsen zelf gewerkt omdat steeds meer prefab wordt gemaakt in fabrieken."

Visiedocument
Het Achterhoekse bedrijfsleven (de bouwers en installateurs) slaan nu de handen ineen met het regionale onderwijs om zo voor de toekomst goed opgeleid personeel te krijgen. Gisteren is daartoe een visiedocument getekend met onder meer Achterhoek VO (het voortgezet onderwijs in de regio), beroepsopleiding Bouwmensen, Opleidingsbedrijf Installatiewerk Achterhoek Rivierenland en het Graafschap College.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek