Volledig scherm
Hoogwater in de Bocholter Aa. © Gamestar Fynn/ YouTube

Achterhoekse brandweer helpt tegen overstromingen in Duitsland

DOETINCHEM/ EIBERGEN - Het Achterhoekse brandweerkorps is onderweg naar Duitsland om daar te helpen tegen de wateroverlast. Brandweerlieden uit Doetinchem en Eibergen zijn door de Duitse collega's opgeroepen om het overstromen van de Bocholter Aa en de Issel te voorkomen.

Daarvoor rijdt de brandweer met twee zogeheten WTS 1000-voertuigen richting Isselburg. Die wagens worden normaal gesproken gebruikt om water aan te voeren als er brand is in een slecht bereikbaar gebied. ,,Maar de slangen kunnen ook gebruikt worden om water weg te pompen", vertelt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland.

De slang in zo'n wagen heeft een lengte van een kilometer en kan per minuut liefst 4.000 liter water wegpompen.

Situatie
Het is niet bekend hoe lang de brandweerlieden in Duitsland blijven. ,,Dat hangt uiteraard af van de situatie ter plekke en hoe lang ze daar nodig zijn", aldus de woordvoerder.

Wateroverlast
De Duitse grensregio heeft te kampen met forse wateroverlast. De rivieren Issel en Bocholter Aa, die beide aantakken op Nederlandse stromen, zitten helemaal vol met water. Omdat de vrees bestond dat er een dijk van de Issel zou doorbreken, is deze zaterdagmiddag gecontroleerd doorgeprikt zodat het water weg kon lopen.

Desondanks zijn de hulpdiensten in Duitsland met man en macht bezig om meer en grotere problemen te voorkomen.

Nederland
In Nederland heeft het waterschap Rijn en IJssel ook maatregelen genomen. Zo zijn de coupures van de Oude IJssel bij Laag-Keppel gesloten en waterpompen geplaatst in Dinxperlo.

Bekijk een video van het hoogwater in de Bocholter Aa.

Drohnenflug über das Jahrhunderthochwasser an der Bocholter Aa in Rhede, Krechting und Bocholt am 25.06.2016

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek