Volledig scherm

Advocaten uit het hele land helpen vluchtelingen in Doetinchem

DOETINCHEM - Advocaten van de Raad voor Rechtsbijstand voeren op De Kruisberg in Doetinchem gemiddeld 24 gesprekken per dag met vluchtelingen. 10 tot 12 advocaten zijn daar dagelijks fulltime mee bezig. Zij hebben elke dag de beschikking over vier tolken.

In deel 5 van De Kruisberg Kronieken, over procesopvanglocatie De Kruisberg in Doetinchem, een kijkje achter de schermen van de Raad voor Rechtsbijstand. De foto's zijn gemaakt door Theo Kock.

Leest u dit artikel in de app? Klik dan HIER voor de fotoreportage. De eerdere afleveringen van de Kruisberg Kronieken zijn HIER terug te zien.

De Raad voor Rechtsbijstand regelt de advocaten voor de vluchtelingen op De Kruisberg. „Bij een afwijzing is er vaak onbegrip.”

De procedure duurt acht dagen. Tijdens die dagen heeft de vluchteling verschillende gesprekken met de IND. Na ieder gesprek is er een ontmoeting met de advocaat. Die vindt plaats op het kantoor van de Raad voor Rechtsbijstand, in dit geval dus op De Kruisberg. Daarvoor komen advocaten uit het hele land naar Doetinchem. Ze komen meestal voor een dag en voeren dan gemiddeld drie gesprekken met vluchtelingen. Links een vluchteling, in het midden advocate Eveline Maalsen, rechts een tolk.

Volledig scherm

Berthe Udo is teamleider bij de Raad voor Rechtsbijstand in Doetinchem. „De negatieve sfeer rond vluchtelingen die je vaak in de samenleving proeft, komt wat mij betreft totaal niet overeen met de werkelijkheid. Het zijn mensen die op de vlucht zijn omdat ze in hun land echt niet verder kunnen. Die mensen moeten wij helpen. Ik heb er vertrouwen in dat de IND de mensen er uit vist die op onterechte gronden proberen Nederland binnen te komen.”

Volledig scherm

Eveline Maalsen doet naast asielrecht ook familie- en strafrecht. „Ik houd me nu wel veel met asielrecht bezig, vanwege de grote toestroom van vluchtelingen de laatste tijd.”
Ook al krijgen de meeste Syriërs een verblijfsvergunning, toch komt het wel eens voor dat een verzoek wordt afgewezen. „Bijvoorbeeld als iemand verdacht wordt van oorlogsmisdaden, of bij het leger of bij de politie heeft gezeten. Ik ben nu ook met zo’n zaak bezig. Het gaat om iemand van wie het gezin al hier is. Zo iemand reageert vol onbegrip op een afwijzing.”

Deze fotoreportage is geïnspireerd op een uitgebreide productie in De Gelderlander, editie Achterhoek, van zaterdag 2 juli, als e-paper te lezen via krant.gelderlander.nl

Volledig scherm
Eveline Maalsen doet naast asielrecht ook familie- en strafrecht. © Theo Kock
Volledig scherm
Berthe Udo is teamleider bij de Raad voor Rechtsbijstand in Doetinchem. © Theo Kock
Volledig scherm
Links een vluchteling, in het midden advocate Eveline Maalsen, rechts een tolk. © Theo Kock
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek