Volledig scherm
Dick Kemper (links) en Meindert Bussink (rechts). © Jan Ruland van den Brink

Alles is Achterhoeks aan nieuwe plaat van muziekformatie Hooked

DOETINCHEM/ZUTPHEN - De woorden ‘waer iemand duizend vreugden soek, Mijn vreugd is in dees' achter-hoek’ van Willem Sluiter uit 1668. Die zijn te lezen op de platenhoes van het album Around the Corner van Hooked on Record dat deze donderdag uitkomt. 

,,De naam Achterhoek schijnt 350 jaar te bestaan”, zegt bandleider Meindert Bussink (36) uit Zutphen die zelf met Hooked een lustrum viert. Dat de muzikant iets met getallen heeft, is wel duidelijk. Er staan vier zelfgeschreven Engelstalige nummers op zijn plaat, opgenomen door vier formaties in vier verschillende studio’s (iBeat Recording Studio in Zelhem, White Noise Studio in Winterswijk, de Utrechtse studio van gitarist Evert Zeevalkink die in Dinxperlo woonde en de Doetinchemse S&K Studio van Dick Kemper). Laatstgenoemde stond als basgitarist live met Hooked op het hoofdpodium van Huntenpop. 

Dit keer zat hij achter de knoppen. ,,Meindert zet popmuziek goed op de kaart - wat we hier in de Achterhoek opnamen, kunnen ze straks via Spotify in China horen. Hooked gaat dus echt de wereld rond”, aldus Kemper.

Gewoon spelen

,,Een half jaar geleden stuurde ik wat muzikanten simpele demo’s”, vertelt Bussink die na jaren coveren, weer zelf wilde creëren. Toen de formaties waren gevormd kwam elke band een dag bij elkaar in één van de studio’s. Kemper nam het soulnummer Golden Aged op dat hij keihard ten gehore brengt in de studioruimte. ,,Zo hoor je echt goed dat Marco van der Aar mijn verhaal steengoed overbrengt met zijn stem”, vindt Bussink. ,,Mooi hoe er met ieders input moeiteloos werd geschaafd aan mijn composities.” Kemper: ,,Je kan lang over muziek praten, maar op een gegeven moment moet je gewoon samen gaan spelen en komt het vanzelf.”

De plaat draait om meer dan enkel muziek. ,,Zo is het hoesontwerp van Bob Op ’t Land nauw verweven met Bussinks liedjes.” Er is van alles in de schildering te ontdekken, zo ook de Achterhoekse vlag, Slash en ‘jonge hunden en olde rott’n’.

Quote

Je kan lang over muziek praten. Maar op een gegeven moment moet je gewoon samen gaan spelen en komt het vanzelf.”

Dick Kemper , Muzikant

Inspiratie

De gitarist werd onder meer geïnspireerd door de soloplaat van Slash en het album Sonic Highways van Foo Fighters dat in acht steden is opgenomen. ,,Ook is gitaarheld Rocco Ostermann een grote inspiratiebron”, voegt de maker eraan toe. Tijdens de release op 20 oktober krijgt Ostermann het eerste exemplaar. De avond zal volledig in het teken staan van Achterhoeks eigen werk waar Bussink voor pleit. Tevens worden de nummers akoestisch vertolkt.

De cd (10 euro) en de exclusieve blauwe vinylplaat met boekje (25 euro) liggen na de release in alle Achterhoekse platenzaken. Met de opbrengt hoopt Bussink dit project, dat een tweeluik moet worden, af te ronden.

Zaterdag 20 oktober 16.15 uur instore Wim’s Muziekkelder (Doetinchem) en 20.00 uur live release bij Record Night in Oerkroeg Schiller (Aalten). 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek