Goemel in april 2012 voor zijn kroeg die hij toen verkocht.  Archieffoto: Theo Kock
Volledig scherm
Goemel in april 2012 voor zijn kroeg die hij toen verkocht. Archieffoto: Theo Kock © theo kock

Bekende Doetinchemse barkeeper Goemel (71) overleden

DOETINCHEM - De bekende Doetinchemse barkeeper Leopold van Goethem - beter bekend als Goemel - is zondagmiddag kort na 15.00 uur overleden op 71-jarige leeftijd. Dit wordt bevestigd door zijn familie. 

De laatste jaren van zijn leven bracht hij door in verzorgingshuis Den Ooiman. In de binnenstad, die hij zo goed kende en waar iedereen hem kende, kwam hij al een aantal jaren niet meer. 

Walk Inn

De familie Van Goethem kwam van oorsprong uit Wehl. Goemel was aanvankelijk vrachtwagenchauffeur. Hij begon zijn carrière in de horeca achter de tap van de Walk Inn, een destijds bekende discotheek in Wehl. Hij verving de eigenares die zwanger was geworden.

Later was Goemel - met zijn opvallende, breeduitstaande zwarte snor - niet meer weg te denken uit de Doetinchemse binnenstad. Daar was hij barkeeper bij legendarische kroegen als La Baraque (bij de Veemarkt), Trinity's Café en 't Vermaeck. 

Eigen kroeg

In 2000 begon hij zijn eigen kroeg, vanzelfsprekend onder de naam Goemels, op de plek waar nu Bubbels zit. Een bruine, sfeervol ingerichte kroeg waar in de late uurtjes door menigeen op de tafels werd gedanst.

Destijds was het een leegstaand pand en was de Grutstraat nog lang niet de horecastraat die het tegenwoordig is. Goemels werd, mede door de barman, een geliefde kroeg voor de oudere jongere. 

In april 2012 zag hij zich genoodzaakt het café van de hand te doen. Er was toen inmiddels alzheimer bij hem geconstateerd. In september van dat jaar belandde hij in Den Ooiman. Kort daarna moest hij ook zijn geliefde motor laten staan. 

Zijn bijnaam

Hoe Goemel aan zijn bijnaam kwam - de meeste mensen wisten niet eens dat hij eigenlijk Leopold heette - vertelde hij in april 2012 aan de krant. ,,Waar ben je er een van”, vroegen ze vroeger in Wehl aan de jonge Leopold, die toen zijn achternaam niet goed kon uitspreken. ,,Van Goemel”, zei hij dan. 

Zijn familie laat weten dat in besloten kring afscheid wordt genomen van Goemel. 

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek