De hooligans die delen van het stadion hebben bespoten met graffiti
Volledig scherm
De hooligans die delen van het stadion hebben bespoten met graffiti © Facebook Voetbal Ultras

Bekladden Vijverberg is wraakactie voor wegjagen Ajax-hooligan met spuitbussen en stickers

DOETINCHEM - Het bekladden van delen van De Vijverberg door Ajax-hooligans afgelopen weekend, was een wraakactie voor het wegjagen van een ‘fan’ van de Amsterdammers in de nacht voor de kampioenswedstrijd van Ajax. Hij was naar Doetinchem gekomen om een doek aan de stadionpoort te bespuiten.

Hij was daarmee zo goed als klaar, toen leden van de Brigata Tifosi, de fanatieke aanhang van De Graafschap, de man betrapten en de achtervolging inzetten. De Ajacied wist te ontkomen, maar verloor tijdens zijn vlucht wel een rugtas met bezittingen. 

Daarin zaten onder meer verschillende spuitbussen en een groot aantal stickers met het opschrift ‘Ultras Amsterdam’, verwijzend naar een supportersgroep die zichzelf rekent tot de harde kern van Ajax.

Dit blijkt uit een relaas op de website van Brigata Tifosi (BT), waar verslag wordt gedaan van twee nachten posten rond De Vijverberg. ‘Aangezien het in deze tijd schijnbaar in de mode is om ’s nachts de grote jongen uit te hangen bij andermans stadion, hebben we besloten de wacht te houden om ons stadion en wijk te beschermen’, geeft de BT als reden voor het nachtwaken.

Bekladding op stoeltjes in BT-vak

Delen van De Vijverberg zijn beklad.
Volledig scherm
Delen van De Vijverberg zijn beklad. © DG

Het doek dat door de Amsterdamse hooligan bespoten was met ‘Ultras’ en de drie Andreaskruizen uit het stadswapen van Amsterdam, is door leden van de BT overgespoten.

De harde kern van Ajax is daarop afgelopen weekend teruggekeerd naar Doetinchem, om alsnog her en der op het stadionterrein ‘UA’ te kalken. Onder meer in het vak waar de BT staat is deze afkorting van Ultras Amsterdam op stoeltjes gespoten, samen met drie Amsterdamse kruizen. Ook het BT-hok is beklad, maar supporters hebben dit al zelf schoongemaakt. De Graafschap laat de rest van de bekladdingen schoonmaken of overschilderen.

De Graafschap-voorzitter Hans Martijn Ostendorp weet niet exact hoe groot de schade is. ,,Maar aan enkele honderden euro’s zit je al gauw’’, zegt hij. Die financiële schade vindt hij nog niet eens het ergste, wel het gevoel dat mensen ’s nachts het stadion binnendringen. ,,Ze moeten wegblijven uit ons stadion, daar hebben ze niets te zoeken.’’

De Graafschap gaat nog de videobeelden bekijken die zijn opgenomen door verschillende camera's die rond het stadion hangen.

Quote

Ze moeten wegblijven uit ons stadion, daar hebben ze niets te zoeken.

Hans Martijn Ostendorp, Voorzitter De Graafschap

Excuses van Ajax-directie

Ostendorp begrijpt nog steeds niet waarom de ‘fans’ het stadion hebben beklad, na de perfect verlopen kampioenswedstrijd van Ajax op De Vijverberg. ,,De Ajax-directie baalt er ook van en heeft dit weekend contact opgenomen om excuses aan te bieden. Dat vind ik netjes.’’

Het is de tweede keer dit seizoen dat supporters een nachtelijk bezoek brengen aan De Vijverberg. Figuren die zich ADO-fan noemen hingen hier eind februari een spandoek met kwetsende tekst op. Dat werd snel verwijderd door De Graafschap, dat nu gaat kijken hoe het stadion beter beveiligd kan worden. 

,,We gaan de zwakke plekken inventariseren en kijken hoe deze zijn te versterken. Zo willen we het moeilijker maken om het stadion binnen te dringen’’, zegt Ostendorp, die niet de illusie heeft dat dat nooit meer lukt. ,,Wie dat echt wil, kan altijd binnenkomen.’’

Volledig scherm
© DG
Volledig scherm
© DG
Volledig scherm
© DG
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek