Volledig scherm

Bewoner opgepakt voor in brand steken flat Doetinchem

DOETINCHEM - De bewoner van een flatwoning aan de Verdilaan in Doetinchem is in de nacht van maandag op dinsdag aangehouden. De man was op de fiets naar Etten gereden nadat hij maandagavond vermoedelijk brand had gesticht in zijn woning.

In het ruim 8 kilometer verderop gelegen dorp werd de man tegen 0.50 uur herkend door agenten, die hem daarop hebben gearresteerd.

Voordeur eruit gezaagd
Hij had eerder die avond zijn woning verlaten nadat daar brand was ontstaan. In eerste instantie was er slechts rook waarneembaar, maar toen de brandweer de voordeur eruit had gezaagd ontdekte die een brandhaard. Die is geblust.

Vanwege de hevige rookontwikkeling zijn buren aan weerszijden en boven de woning tijdelijk uit hun huis gehaald. Volgens de politie gaat het om zo'n 7 adressen.

Onderzoek
Experts hebben maandag en dinsdag onderzoek gedaan in de woning om sporen veilig te stellen. Die worden naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) gestuurd, waar na analyse van die sporen moet blijken wat de oorzaak is geweest van de brand. Die resultaten kunnen nog enkele weken op zich laten wachten, aldus een politiewoordvoerder.

Overlastgever
Ondertussen zit de bewoner van de woning vast op verdenking van brandstichting. Ook van hem zijn sporen afgenomen. Daarnaast wordt hij verhoord. Volgens de woordvoerder staat de man in de buurt bekend als overlastgever en is hij bovendien vaker in aanraking geweest met de politie.

Plaats delict
Omdat wordt uitgegaan van brandstichting, is de woning een plaats delict die niet betreden mag worden. De woning wordt verzegeld na afronding van het onderzoek. De man kan er dan ook (voorlopig) niet terugkeren. Verhuurder Sité Woondiensten beslist of hij definitief uit zijn huis gezet wordt.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek