Volledig scherm

Bewoner opgepakt voor in brand steken flat Doetinchem

DOETINCHEM - De bewoner van een flatwoning aan de Verdilaan in Doetinchem is in de nacht van maandag op dinsdag aangehouden. De man was op de fiets naar Etten gereden nadat hij maandagavond vermoedelijk brand had gesticht in zijn woning.

In het ruim 8 kilometer verderop gelegen dorp werd de man tegen 0.50 uur herkend door agenten, die hem daarop hebben gearresteerd.

Voordeur eruit gezaagd
Hij had eerder die avond zijn woning verlaten nadat daar brand was ontstaan. In eerste instantie was er slechts rook waarneembaar, maar toen de brandweer de voordeur eruit had gezaagd ontdekte die een brandhaard. Die is geblust.

Vanwege de hevige rookontwikkeling zijn buren aan weerszijden en boven de woning tijdelijk uit hun huis gehaald. Volgens de politie gaat het om zo'n 7 adressen.

Onderzoek
Experts hebben maandag en dinsdag onderzoek gedaan in de woning om sporen veilig te stellen. Die worden naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) gestuurd, waar na analyse van die sporen moet blijken wat de oorzaak is geweest van de brand. Die resultaten kunnen nog enkele weken op zich laten wachten, aldus een politiewoordvoerder.

Overlastgever
Ondertussen zit de bewoner van de woning vast op verdenking van brandstichting. Ook van hem zijn sporen afgenomen. Daarnaast wordt hij verhoord. Volgens de woordvoerder staat de man in de buurt bekend als overlastgever en is hij bovendien vaker in aanraking geweest met de politie.

Plaats delict
Omdat wordt uitgegaan van brandstichting, is de woning een plaats delict die niet betreden mag worden. De woning wordt verzegeld na afronding van het onderzoek. De man kan er dan ook (voorlopig) niet terugkeren. Verhuurder Sité Woondiensten beslist of hij definitief uit zijn huis gezet wordt.

  1. Stadse Fratsen: Doorfietsen!
    Column

    Stadse Fratsen: Doorfietsen!

    Ik kan niet vaak genoeg in Elten zijn. Om het bordeel te bezoeken voor een reportage of voor een verblijf in ons huisje, aan het meer onder aan de berg. Deze middag rijd ik op de racefiets naar het dorp.  Op de terugweg heb ik de wind in de rug en tussen de grens en Beek zie ik een renner naderen. De man zit onderin de beugels. Als hij vlakbij is zie ik dat hij - ondanks de tegenwind - minstens zo hard gaat als ik. ,,Jelle!'', roep ik in het voorbijgaan. ,,Henny!'', hoor ik dertig meter verderop. Slechts kort twijfel ik. Doorfietsen! Jelle Nijdam won zes Touretappes. In het vorig decennium kwam hij naar Doetinchem, vanwege de liefde. Toevallig ken ik haar en daarom weet ik dat het kopen van een broek voor Jelle niet altijd eenvoudig is. Zijn bovenbenen zijn namelijk van een omvang waarop de meeste broeken niet zijn gemaakt. Toen ik vijftig werd, vijf jaar geleden, kwam Jelle met zijn vriendin op mijn feestje. Ik kreeg een cadeaubon: een clinic, oftewel een stukje fietsen met Jelle. De bon ligt nog altijd op de schoorsteenmantel. De gedachte aan die machtige bovenbenen weerhielden me ervan de bon te verzilveren.  Als ik thuis kom, maak ik melding van mijn tocht - inclusief parcours - op Twitter. Een collega reageert bijdehand. Ze heeft de wegen die ik volgde nageplozen: 'Volgende keer niet om maar over die heuveltjes'. Ze heeft gelijk. Ik fiets wel naar Elten. Maar de Elterberg beklim ik toch het liefst te voet, wandelend vanaf ons huisje.   Bij het passeren van Jelle was er een overdenking. Knijp ik in de remmen voor een kort gesprek? Maar wat als-ie begint over die tegoedbon en oppert een stukje met me op te rijden?  Doorfietsen! 

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek