Volledig scherm
De paarden van de Doetinchemse handelaar bleken nog springlevend. De paarden op de foto zijn overigens niet zijn paarden. © PZC

Boete en werkstraf na leugens over dode sportpaarden

DOETINCHEM/ARNHEM - Aangeven dat springlevende sportpaarden zijn gestorven om op die manier de verzekering voor het lapje te houden, komt een 34-jarige Doetinchemse paardenhandelaar duur te staan. De man moet van de rechtbank in Arnhem 100.000 euro terugbetalen aan zijn verzekeringsmaatschappij.

Daar blijft het niet bij. Hij krijgt tevens een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden en een werkstraf van 240 uur. De man maakte zich schuldig aan oplichting, een poging daartoe, schuldheling en het medeplegen van valsheid in geschrift. 

De man lichtte 4 keer verzekeringsmaatschappijen op door op te geven dat paarden, die bij hem in de manege stonden, waren overleden. In 1 geval was het geclaimde paard al eerder overleden, in de andere gevallen leefden de geclaimde paarden nog. 2 maal keerde een verzekeraar ook uit, de andere 2 keer bleef het bij een poging. Daarnaast claimde de man na een inbraak in zijn bedrijf de daarbij gestolen goederen met vervalste rekeningen. Tenslotte was de man in het bezit van een shovel die gestolen bleek te zijn.

Lagere straf

De officier van justitie eiste 2 jaar gevangenisstraf. De straf van de rechtbank valt lager uit omdat de rechtbank de man vrijspreekt van fraude met een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Bovendien gaat het om oude feiten (gepleegd tussen 2011 en 2015). Ook heeft de man geen strafblad. Verder keek de rechtbank naar wat in het verleden in vergelijkbare gevallen is opgelegd.

Dierenarts

Naast de Doetinchemmer bestrafte de rechtbank nog 2 andere mannen in dit onderzoek. Een 32-jarige man uit Doetinchem, een halfbroer van verdachte, kreeg een werkstraf van 90 uur waarvan 50 uur voorwaardelijk. Hij werkte samen met zijn halfbroer bij het oplichten van een verzekeraar. Een dierenarts uit Duitsland werd veroordeeld tot een geldboete van 2.500 euro. Hij had op schrift gesteld dat een paard was overleden zonder dat paard te hebben gezien.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Massale vechtpartij in centrum Doetinchem: politiehond grijpt verdachte, agente gewond en vier arrestaties
    UPDATE en VIDEO

    Massale vechtpar­tij in centrum Doetinchem: politie­hond grijpt verdachte, agente gewond en vier arresta­ties

    DOETINCHEM - Een massale vechtpartij in het centrum van Doetinchem heeft afgelopen nacht tussen 3.00 en 4.00 uur voor veel tumult gezorgd. De politie rukte uit met meer dan twintig wagens en zo’n 50 agenten om de knokpartij te beteugelen. Ook twee politiehonden werden ingezet. Een agente raakte lichtgewond doordat op haar werd ingetrapt. Vier mannen zijn opgepakt.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek